Откриха шлем на коринтски войн от Персийските войни


Археолози откриха коринтски шлем от 6 век пр. н. е., времето, когато гръцките градове-държави се сблъскват с могъщата Персийска империя, съобщи „Greek City Times“.

Според израелският орган за антики (IAA), шлемът е направен в стил, кръстен на гръцкия град Коринт.

Въпреки че е напукан и ръждясал, след като е прекарал около 2 600 години във водата, все още може да се различи сложен, подобен на паун модел над очите на воина. Археолозите твърдят, че това е единственият цял шлем от този вид, който някога е бил откриван по крайбрежието на Израел.

IAA, която сподели откритието във Фейсбук, публикува: „Споделихме ли с вас колко се вълнуваме, когато открием артефакти дълбоко в морето? Ето едно откритие, от което сме развълнувани: бронзов шлем, в отлично състояние, беше открит в пристанището в Хайфа.“

Шлемът е открит от холандски кораб в пристанищния град в Северен Израел. Собственикът на кораба, Хюго ван дер Грааф, е предал откритието на IAA. Сега то е изложено в Националния морски музей в Хайфа.

Коби Шарвит, директор на морското звено на Израелския орган за антики, каза: „Шлемът вероятно е принадлежал на гръцки войн, част от един от бойните кораби на гръцкия флот, участвал във военноморския конфликт срещу персите, управлявали страната по това време.“

Гръцко-персийските войни продължават около 50 години през пети век пр. н.е., от 499 до 459 г. пр. н.е.