Отгледайте джинджифил в саксия


Така обаче можете да си осигурите винаги пресен корен у дома. А и растението е много красиво. Най-позходящият момент да засадите растението, е краят на зимата - февруари - март.

Засаждането става от корените, които се продават в магазините. Те се разрязват така, че да са с дължина около 5-10 см.

Добре е преди това да го поставите в топла вода за няколко часа, за да предизвикате покълването му. Поставете ги в широка и плитка саксия с дренаж. Подберете глинеста почва, като към нея трябва да добавите тор в съотношение 1:1. 

Поставете корените с пъпките /ако има такива/ с корените нагоре. Не е нужно да са много дълбоко. Ако поставите два корена, трябва да са на разстояние 15-20 см. Поливайте веднъж на ден, като не трябва много вода. Джинджифилът е светлолюбиво и топлолюбиво растение, за това поставете саксията на добре осветено място, но внимавайте да не бъде изложено на директна светлина. 

При добри условия, първите стебла трябва да се появят след месец, а след 5-6 месеца коренът ще бъде достатъчно набъбнал и готов за употреба.  Когато листата изсъхнат и започнат да капят, можете да извадите корена и да го използвате. 

От готовия джинджифил изберете няколко парчета и ги засадете по същия начин. През топлите месеци джиджифилът може да бъде изнесен на балкона и поставен на сенчесто място. През зимата задължително го внесете на топло.