Още една причина да пием чай: помага за отслабването


Кафе или чай предпочитате сутрин? В световен мащаб чаят е три пъти по-предпочитан от кафето. Над 159 милиона американци ежедневно пият горещ чай. Английските им братовчеди пък го пият на закуска и ,разбира се, в пословичната следобедна пауза за чаша чай. Музикантът Мик Джагър споделя за себе си: "Имам гадни навици; пия чай в три." Хората в Япония дори имат церемония, посветена на напитката.

Чаят, особено зеленият, съдържа фитонутриентни съединения, които са известни със своите антиоксидативни, противовъзпалителни и антикарциногенни ползи, въпреки че добавянето на мляко към чая може да намали ползата от антиоксиданта. Изследвания сочат, че пиенето на чай помага за отслабването. Редовната консумация на зелен чай увеличава разхода на  енергия в организма и подобрява фигурата, като стопява коремните мазнини.

Наскоро бе проведен експеримент от Националното проучване за изследване на здравето и храненето с участието на 5 681 възрастни. Задачата на участниците е да пият различни видове чай (зелен, черен, жълт), а резултатите ще покажат кой има най-голям ефект при загубата на килограми. Студеният чай и билковият чай не са включени в експеримента.

Резултатите?

Мъжете, които консумирали между една четвърт чаша и пълна чаша горещ чай всеки ден, имали по-малко обща телесна мазнина в сравнение с тези, които не пият чай. При жените резултатите са същите, въпреки че разликата е едва 2% в полза на тези, които консумират чай. Доказано е също, че участниците, които пият чай редовно, са по-малко предразположени към диабет.

Учените предлагат  чаят да се вари най-малко четири минути при температура по-висока от 80 ℃, за да се постигнат оптимални резултати. Въпреки че не бива да очаквате драстична промяна в телосложението си, пиенето на чай всеки ден, независимо дали той е черен, зелен или жълт, може да помогне за намаляване на телесните мазнини и повишаване на цялостното здраве на организма.