Орехът - най-добрия приятел на здравото сърце


Орехите са най-полезният растителен продукт за сърцето, каза Марта Гуаш Фере, д-р на Харвардската школа за обществено здраве, пред „Ла Вангуардиа“.

Според нея този тип ядки имат уникален хранителен профил.

"Орехите имат малко по-различен състав от другите ядки, тъй като съдържат по-голямо количество алфа-линоленова киселина, която е омега-3 мастна киселина, подобна на тази, която се намира в рибата", обясни лекарят.

Освен това орехите са богати на витамини, минерали и антиоксиданти.

Фере отбеляза, че редовната консумация на ядки може да предотврати развитието на заболявания на сърдечно-съдовата система, както и да подобри липидния профил и да има противовъзпалителен ефект.