Най-старият манастир в Европа е край Златна ливада


Смята се, че манастирът край Златна ливада е основан през 344 г. лично от Атанасий Александрийски. През 2004 г. проучване на акад. Росен Милев, включващо изучаване на архивите на Ватикана, показва, че манастирът край Златна ливада действително е най-старият в Европа. Построен е 16 години преди считания дотогава за най-стар манастир в Европа – „Кандида каса“ в Шотландия.

Понастоящем Чирпанският девически манастир е действащ. Комплексът включва църква (възстановена в 1961 г.), пещера-постница и аязмо с лековита вода в манастирския двор под нея, стари нереставрирани сгради от 1840 г., нови крила, построени през 1979 г.

В църквата се пази чудотворната икона на светеца, обкована със сребро. Тя е дарена на манастира през 2003 г. от тогавашния Александрийския патриарх Петрос VII. Това стана година преди патриархът да загине в катастрофа с хеликоптер над Атон. Най-старите икони в църквата, на около 300 г., са на лечителите св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат, св. Мина и св. архангел Михаил.

В църквата се влиза със своеобразен ритуал – трябва да се прекръстите 3 пъти, да си намислите желание и да прекрачите прага с десния крак.

В светата обител, сред монашеските килии, се е крил Васил Левски. При създаването на революционните комитети в Старозагорско Апостолът често отсядал при родолюбивите монаси. Тук са се крили и други комити и войводи по време на турското робство.

На 50-тина метра от манастира е скалната постница на светеца и неговите последователи. В скалната ниша те се усамотявали за молитви и успокоение на душата по време на пости. За пещерата също се вярва, че има лечебен ефект. Който пък успее да се провре през тесния скален отвор, значи е праведен.