На гръцки остров откриха огромна пирамида на възраст 4500 години


Археолози проучват малък остров на Егейско море, където смятат, че се намира една от най-старите сгради на древния свят.

Остров Керос е бил едно от най-впечатляващите места в Егейско море между 3000 и 2000 г. преди новата ера на гръцката цивилизация. Тук се намира структура във формата на пирамида и е изградена от мрамор, донесен от островите наблизо с древни кораби. Тя е на около 4500 години.

"Това е най-голямата праисторическа транспортна операция, която показва колко важна е морската връзка за хората от бронзовата епоха", казва археоложката Жулиен Уайтврайт.

Голяма част от доставките на мрамор били от остров Наксос и според някои оценки отнело около 3500 плавания за 24 моряци, които трябвало да гребат в открито море по около 5 часа всеки път. Гърците построили голяма структура, използвайки 10 000 тона мрамор, напълно променяйки формата на Керос, остров, днес известен като Даскалио.

Праисторическите строители на Даскалио вдигнали масивни стени с площ от 1,3 хектара, така че целият остров приличал на скалиста мраморна пирамида. Около острова са открити ножове, различни инструменти и скулптури. Констатациите показват, че Керос е бил най-старият регионален религиозен център на Егейско море, предшественик на Дилос, който се смятал за родно място на Аполон

Пирамидата на Даскалио е на почти същата възраст като британския Стоунхендж или първите египетски пирамиди. Очевидно е, че пирамидите са присъщи на много народи по света, такива са известни и в Южна Америка.