Може ли "Историята на прислужницата" да е новото пророчество?


Помните ли как антиутопичния роман "1984" на Джордж Оруел, написан през 1948-ма се оказа пророчески за живота, който последва в комунистическия свят десетилетия по-късно?

Така напълно резонно милиони жени по света днес се питат, стоейки пред телевизорите - може ли някой ден да имат съдбата на прислужницата Орфред и да живеят в свят подобен на Гилеад? Авторката на романа "Разказът на прислужницата", по който е създаден популярния сериал пише книгата през 1985-та, само година след описания от Оруел живот - времената на Студената война и разгара на комунистическите режими, а Големия брат се усеща от всякъде.

Авторката на романа Маргарет Атууд винаги е казвала, че всичко, което се случва в нейната книга е базирано по образ и подобие на света около нас – от прислужниците на Яков в Библията до увеличаващите се нива на безплодие по света.

Всъщност какво описва, че ще се случи "Историята на прислужницата"?

 

В близкото бъдеще коефициентът на плодовитост се срива в резултат на полово предавани болести и замърсяване на околната среда. В този хаос идва на власт тоталитарното християнско теономично правителство на „Гилеад“ в бившите Съединени щати след гражданска война.

Обществото е организирано от жадни за власт лидери заедно с нов, военен, йерархичен режим на фанатизъм и новоизмислени социални класи, в които жените са брутално подчинени на мъжете и по закон им е забранено да работят, притежават имот, разполагат с пари или да четат. Световното безплодие води до задържането на малкото плодовити жени в Гилеад, наречени прислужници, според „екстремистка интерпретация“ на библейски разказ. Те са назначени в домовете на управляващия елит, където са подложени на ритуално изнасилване от господаря си, за да забременеят и да родят дете на тези мъже и техните жени.

Джуун Озборн, преименувана в Гилеад като Оффред е прислужница в дома на командира Фред Уотърфърд и жена му Серена. Преди идването на новата власт тя е била омъжена и е имала дъщеря, свое име и идентичност, но засега може само да спазва правилата на Гилеад и да се надява, че някой ден ще се освободи и ще види отново дъщеря си.

Дали книгата и сериала ще се окажат мрачно предсказание все още е рано да знаем. Но, си заслужава да се замислим по някои от въпросите, довели до създаването на дистопичното общество...