Френската модната индустрия ще спонсорира възстановяването на Нотр Дам


Френският милиардер Бернар Арно, контролиращ луксозния конгломерат LVMH, заяви, че семейството и компанията му ще допринесат за възстановяването на катедралата „Нотр Дам“ с обща сума от 200 милиона евро.

"Семейство Арно и LVMH, в знак на солидарност с тази национална трагедия, ще участват в реконструкцията на изключителната катедрала, символ на Франция и на нейното наследство и единство", се казва в изявление. Фамилият контролира някой от най-големите модни марки, сред които "Dior","Louis Vuiton","Guerlain".

Пино, друга от най-богатите фамилии във Франция също обеща 100 милиона евро за каузата. Под тяхната шапка са "Yves Saint Lurent" и "Gucci". Франсоа Анри Пино е съпруг на актрисата Салма Хайек.

Президентът Еманюел Макрон обеща, че „Нотр Дам“ ще бъде възстановена, след като огромният пожар разруши кулата и покрива на готическия архитектурен шедьовър в Париж.

Държавният фонд за опазване на културното наследство на Франция стартира набирането на средства за възстановяването на катедралата. Потребителите му са поканени да направят еднократно дарение или да организират ежемесечен фонд.