Мляко от хлебарки – суперхраната на бъдещето!


Кой обича хлебарките? Всъщност, едва ли има човек, който да не се отвращава от  сравнително едрите насекоми, които са чести обитатели на домовете ни. Оказва се, обаче, че те са изключително полезни… за ядене, или поне част от тях. Според учени сокът, който се съдържа в хлебарката, който изглежда като мляко е изключително полезен и съвсем скоро ще се превърне в една от най-добрите супер храни на бъдещето. 

Специалистите твърдят, че млякото от хлебарка е изключително питателно и богато на протеини, повече отколкото се съдържат в обикновеното, краве мляко, което консумираме. То не се добива, обаче, от всеки вид хлебарки, а само от тези, които раждат живи малките си. Майката отделя вид мляко, съдържащо протеинови кристали, което е храната на малките й. Специалистите вещаят, че в бъдеще то ще бъде извличано и ще се използва в редица хранителни добавки за лечение на различни заболявания или просто за набавяне на полезни вещества.

Съдържащите се в червата на хлебарките-родилки протеинови кристали, с които те кърмят потомството си, са над три пъти по-калорични от същото количество краве мляко.

Става дума за живеещата в Азия и някои острови на Тихия океан Diploptera punctata, приличаща на бръмбар, се казва в статия на международен екип учени в списание IUCrJ. Diploptera punctata е единственият вид живораждаща хлебарка, чиито ембриони се развиват в телесната кухина и се появяват живи на бял свят.

Учените установили, че „млякото“ в червата на самките Diploptera punctata, с което тя храни потомството си, е аналогично на кравето. Млечният протеин е с уникална кристална структура, като само един кристал съдържа минимум три пъти повече енергия, отколкото еквивалентното количество обикновено краве мляко.

Тези кристали съдържат балансирано съчетание от протеини, мазнини, въглехидрати, както и всички необходими за развитието на растящите организми аминокиселини, пишат учените.

Те успели да открият гените, отговорни за производството на „хлебарково мляко“ и сега се опитват да намерят начин за лабораторно отглеждане на протеинови кристали, които впоследствие да получават в голямо количество. Учените се надяват в бъдеще „хлебарковото мляко“ да стане спасение за гладуващото население в отделните региони по света.