Мит за стареенето, в който трябва да спрем да вярваме


Има много неща, за които ни убеждават, че ще се случат с напредването на възрастта. И докато някои от тях са верни – появата на сиви коси и ранното лягане в леглото вечер - много други са повече мит, отколкото истина. Такова е и погрешното схващане, че с остаряването хората стават все по-самотни.

Ново проучване обаче опровергава това твърдение и доказва точно обратното.

Използвайки данни от експеримента на BBC по въпроса за самотата, най-мащабното проучване в света по темата, изследователи от Великобритания проучват дали и как културата, възрастта и полът влияят на самотата, която те определят като „несъответствието между действителните и желаните социални отношения“.

"Противно на онова, което хората могат да очакват, самотата не е нещо, присъщо само на по-възрастните хора. Всъщност се оказва, че по-младите изпитват по-често това чувство", казва Мануела Барето, професор от Университета в Ексетер в САЩ и съавтор на проучването, пред Medical News Today.

За да стигнат до това заключение, изследователите анализират отговорите на 46 054 души на възраст между 16 и 99 години от 237 различни държави, острова и територии. Те задават на участниците въпроси от рода на: „Имате ли много приятели?“ и "Чувствате ли се добре в компанията на хора?"

Що се отнася до това защо хората вярват, че са по-склонни да изпитват чувство на самота, когато остареят, Барето посочва като ключов фактор променящите се очаквания, които често идват с напредването на възрастта.

Проучването посочва не само, че самотата е по-вероятно да засегне по-младите хора, но и че тази демографска група е по-предразположена към нея по време на пандемията.

 „Вярно е, че младите хора използват по-често технологиите за достъп до социални отношения. Но когато това се прави, за да замести липсата на такива в реалната им среда, не помага за смекчаване на самотата”, казва Барето.

За да се преборим със самотата, трябва да приемем, че имаме нужда от компания. Разширяването на социалните контакти и дори грижите за домашен любимец ще ни накарат да се почувстваме много по-добре.