Милиони наблюдаваха най-дългото лунно затъмнение за века


Снощи милиони станаха свидетели на красотата на Космоса.  Видяхме най-дългото за столетието пълно лунно затъмнение.

То започна в 21.24 часа, а пълната фаза продължи от 22.30 до 00.13 часа. Спътникът на Земята остана изцяло в нейната сянка повече от 1 час и 42 минути.

Явлението се наблюдава, когато Слънцето, Земята и Луната се подредят в права линия, като Земята хвърля своята сянка върху естествения си спътник.

Тази година Луната попадна във вътрешната, по-тясна сянка, наречена „умбра“. Затова и цветът й беше кърваво червен.

В същото време Марс се оказа рекордно близо до Земята - „само” на 57,6 милиона километра разстояние от нас.  Затова тази нощ в небето имаше два ярки обекта. Марс не е бил толкова близо до нас от 15 години. Според НАСА подобно приближаване няма да се случи отново до 2287-ма година.

У нас началото на явлението беше в 21:24 часа. Луната придоби червеникав цвят. Той е характерен за пълното затъмнение и се получава в резултат на пречупването на слънчевата светлина през земната атмосфера. В София облаците скриха природния феномен и той беше наблюдаван трудно.

Хасково

Нашата читателка Митка Танева от Хасково също ни прати снимка от снощи.

Впечатляващото лунно затъмнение беше наблюдавано от Европа, Африка,  Азия и Австралия, не и в Северна Америка. А най-добрата гледна точка според учените е била Етиопия.

Бразилия

Сърбия

Швейцария

Австралия

Германия

Италия

Сирия

Индия

Иран

Беларус

 

Турция

Япония