Мелани Грифит на 61


Актрисата Мелани Графит е родена на 9 август 1957 година в Ню Йорк в семейството на Питър Грифит и Типи Хедрън. Грифит отрано е орисана за актьорство - кръстена е на героинята на майка си в "Птиците" на Хичкок.

Още като дете Грифит се снима заедно с майка си в многосерийната документална драма "Рев". Но това явно не е достатъчно за нея, защото на 15 години бяга от къщи, а на 18 се омъжва да актьора Дон Джонсън. Двойката се разделя само няколко месеца по-късно. Срещат се отново през 1989 г., отново се влюбват и сключват втори брак.

Грифит се сблъсква с холивудските пороци още от млада. Едва 23-годишна, става жертва на катастрофа на "Сънсет булевард" в Холивуд, в резултат на която трябва да пие силни болкоуспокоителни да травма на гръбначния стълб. Тя се пристрастява към тях и до ден-днешен се бори със зависимостите си.

Бурният живот, който води като млада обаче, не й попречва да влезе в киното. Дебютът й е през 1975 г. в трилъра на Артър Пен "Среднощни ходове", където едва 17-годишна има гола сцена.

В "Работещо момиче" (1987) на режисьора Майк Никълс тя играе амбициозна секретарка на Уолстрийт, която използва отсъствието на началника си, за да покаже, че може да върши работата му. Филмът й носи "Златен глобус", номинация за "Оскар" и е хит в боксофиса.

След развода си с Дон Джонсън тя излиза с колеги като Джак Никълсън и Уорън Бийти, а в началото на 80-те се жени за Стивън Бауър, от когото има едно дете. Бракът им продължава десетилетие и приключва през 1989 г., като по-късно Грифит признава, че зависимостите й са имали връзка с това.

След като успява да се справи с тях, Грифит среща отново Дон Джонсън. Вторият им брак продължава 7 години и от него двамата имат една дъщеря - Дакота, която днес също е актриса.

По време на снимките на филма Two Much (1995) Мелани се влюбва в опитващия се да пробие в Холивуд испанец Антонио Бандерас. Тя твърди, че това е било любов от пръв поглед. Скоро двамата сключват брак и през септември 1996 г. им се ражда дъщеря. Бракът им продължава 18 години, до 2014 г., когато двойката обявява "приятелския" си развод.

В кариерата си има номинация за "Оскар" и BAFTA през 1989 и 1990 г. (за "Работещо момиче"), 2 награди и 4 номинации за Златен глобус, номинация за "Еми" (за сериала "RKO 281" през 2000 г.), номинация от Австралийския филмов институт (за "The Night We Called It a Day" от 2003 г.) и много други.