Лятно изкушение – рецепта за малинова торта


Лятото идва, а с него и любимите ни сезонни плодове. И въпреки че е най-добре да ги консумираме пресни, има немалко рецепти, към които да ги прибавим. Днес ви предлагаме рецепта за една лека, ароматна и запомнящо се вкусна малинова торта. Приготвя се изключително лесно и е съвършен десерт за всякакви празнични поводи.

Необходими продукти:

За блата:

180 г обикновени бисквити

200 г подсладено кондензирано мляко

За крема:

250 г маскарпоне
400 мл течна сметана
100 г пудра захар
ванилия
10 г желатин

Малиново пюре:
400 г пресни малини
4-5 с.л. захар
1-2 с.л. ликьор по избор

 

Начин на приготвяне:

Започнете с приготвянето на малиновото пюре. Сварете за 8-10 мин. Малините заедно със захарта. Махнете от огъня, охладете и добавете ликьора. Прецедете малините през цедка, за да отстраните семките.

Начупете бисквитите, смесете ги с кондензираното мляко и разбъркайте. Поставете блата във форма за торта, на дъното на която има пергаментова хартия.

За крема разбъркайте маскарпонето с пудрата захар и ванилията, а сметаната разбийте с помощта на миксер. Накиснете желатина в малко студена вода. След като набъбне, го загрейте в микровълнова или го стопете на водна баня. Смесете маскарпонето с разбитата сметана и разбъркайте. Към получения крем прибавете малиновото пюре и желатина.

Сместа се изсипва върху бисквитения блат. Тортата се оставя в хладилника за най-малко 4 часа, докато се стегне добре. Украсете с пресни малини и по желание настържете бял шоколад.

Да ви е сладко!