Лекарствата, които трябва да имаме под ръка


Пристъп на хронична болка или главоболие могат да се появят при човек по всяко време. Татяна Романенко, терапевт и главен лекар на клиниката „Твой доктор“, разказа пред Спутник какви лекарства трябва да вземете със себе си при излизане от дома.

На първо място, трябва да имате под ръка лекарства за спешни случаи, ако имате някакви хронични заболявания, каза лекарят.

"Трябва да имате средства за намаляване на кръвното налягане, ако имате сърдечни проблеми - би било хубаво да имате блистер с нитроглицерин в чантата си. Трябва да имате мокри кърпички или дезинфектанти за тогава, когато не можете да си измиете ръцете", посъветва Татяна Романенко.

Всичко останало според нея е чисто индивидуално. Според лекаря не е необходимо да носите лекарства за главоболие през цялото време.

"Мисля, че не е нужно да носите болкоуспокояващи със себе си, защото всяко главоболие има своя основателна причина и главоболието не е спешна ситуация, която изисква спешна намеса. Можете да се приберете вкъщи, да посетите аптека", обясни Романенко.

Според нея обаче има изключение: ако човек страда от мигрена, тогава трябва да има антимигренозни лекарства със себе си, защото колкото по-скоро се спре атаката, толкова по-ефективно ще бъде.

Лекарят съветва да не носите хапчета без опаковка, въпреки че това може да изглежда по-удобно. Таблетките "в насипно състояние" не са защитени от външни влияния плюс това, че след известно време няма да можете да определите без опаковка дали лекарството е с изтекъл срок на годност.

"Едно-две хапчета от блистер могат да се поберат по-лесно в чантата, джоба и няма да създадат неудобства. Но в това е опасността: можем да сложим хапче в джоба си и да го забравим. Може да ни потрябва след една година и срокът му на годност ще изтекъл или ще бъде съхранено неправилно“, каза Татяна Романенко.

Същият проблем възниква, ако сте на работа и нямате необходимото лекарство в себе си - обръщате се към колегите си и те може да ви предложат неопаковано хапче. В този случай трябва да сте сигурни, че това е лекарство, чийто срок на годност не е изтекъл и че точно това лекарство ви е необходимо, тъй като без опаковка не е изключена грешка, отбеляза лекарят.