Колко вредна е солта?


Учените развенчаха мита, че малкото количество сол в храната не пречи на здравето ни. Оказва се, че то дори може да увеличи риска от смъртни случаи.

Според най-новите открития, консумацията на сол под 3 грама на ден влияе отрицателно върху сърдечно-съдовата система на човека.

Участниците, които приемат по два грама сол дневно, по-често умират от инфаркти, инсулти и други хронични заболявания в сравнение с хората, които се хранят нормално.

Според медицината здравословната норма сол е 4 грама на ден.

„Умерената употреба на сол леко намалява кръвното налягане, но води до редица други последици, включително до повишаване нивото на някои хормони, което често зачерква положителните ефекти от намаляването на налягането. Това е много важна новина за хипертониците", разказва Ендрю Менте от университета Макмастър в канадския град Хамилтън.

Той и колегите му изследвали над 130 000 души от 49 страни в света.