Кои са грешките при консумацията на вино


Въпреки че се смятат за поклонници на виното, британците често нарушават правилата и допускат гафове, когато консумират любимото си питие.

Това пише в. "Дейли стар".

Допитване по поръчка на "Върджин Уайнс", обхванало 2000 души, показва, че 29 на сто от хората произнасят погрешно името на виното, когато го поръчват, като един на шестима е бил поправян от сомелиер в ресторант, предава БТА.

Друг често допускан гаф е хващането на чашата за горната част, вместо за столчето, както е правилно.

Сред редовните прегрешения към виното са смесването му с лимонада или кока-кола, затоплянето на бутилки с червено вино на радиатора, сервирането на бяло вино с червено месо.

Десет на сто от анкетираните признават, че пият виното от чаши, които не са предназначени за целта.

Данните сочат още, че макар една трета от британците да декларират любовта си към виното, 12 процента са се чувствали смутени от незнанието си относно питието - как да го поднасят, пият или съхраняват.

Над една трета от участниците в допитването признават, че наливат червеното вино директно от бутилката, без да го оставят първо да "подиша", докато 10 процента поднасят бялото вино на стайна температура.

Отворените бутилки вино често се съхраняват четири дни, като десет процента от анкетираните не крият, че ги пазят и по повече от седмица. Въпреки че за съхранението на виното след отварянето на бутилката няма стриктни правила, специалистите напомнят, че качеството му започва да се влошава след няколко дни.

Проучването разкрива още, че британците държат у дома средно шест бутилки вино. Средностатистическият възрастен жител на Острова пие вино два пъти седмично, като отдава предпочитанията си на червеното.