Кога е подходящо да подарим куче на детето?


Президентът на Руската киноложка федерация Владимир Голубьов съветва родителите да не вземат кученце на детето си, преди то да е навършило седем години.

Причината е, че едва след тази възраст децата са в състояние да се грижат отговорно за животното, съобщи РИА Новости.

„Не е необходимо да вземете куче, ако детето е съвсем малко - на възраст 2-5 години. Смята се, че минималната възраст, когато детето е в състояние самостоятелно и напълно да се грижи за куче, е седем години. Преди това детето просто не е в състояние да постави чуждите интереси над собствените си, а кучето може да се превърне в тежест за него ”, каза Голубьов. RIA News.

Според него, родителите трябва да избират кучето като приятел за детето си, а не да му подарят „жива играчка“. "Необходимо е да се разбере, че не само децата, но и всички членове на семейството трябва да се научат да бъдат отговорни към кучето", казва кинологът.

В допълнение, уточни Голубьов, изборът на определена порода зависи от това дали кучето ще е семейно или е взето специално за детето.

В първия случай родителите ще бъдат собственици, така че кучето трябва да е просто приятелски настроено към деца. Във втория случай изискванията трябва да са по-строги: родителите трябва да изберат порода, за която децата ще могат да се грижат самостоятелно и напълно. Също така е необходимо да се вземе под внимание начина на живот на семейството: дали е по-активен или по-спокоен. Полът на детето е почти без значение, по-важен е темпераментът му.

„Опитайте се да помислите предварително дали вие и вашите деца бихте искали да спортувате с кучето си – да тичате с него или да играете на фрисби. Не избирайте породи, които са много независими, не обичат фамилиарничене и това ги прави по-трудни за отглеждане като ротвайлер, лайка и хъски“, съветва специалистът.