Картинна галерия в две държави


COVID-19 поставя дилема между две селища – сиамски близнаци - Баерле Насау е в Нидерландия, а Баерле Хертог - в Белгия. Те са слети в едно и когато преминете през някое от тях, не можете да избегнете прекосяване на границата в даден момент, съобщава Евронюз.

„Границата е на пода. От тази страна е Белгия, а тук е Холандия", обяснява Силвия Рейброк, художник и собственик на галерия, в която границата преминава по средата.

Допреди няколко месеца това беше любопитно, туристическа атракция. Но сега с пандемията той представлява истинска главоблъсканица за неговите жители, защото правилата на всяка държава са различни. От холандска страна няма нужда да носите маска, а в Белгия това е задължително.

И сякаш това не е достатъчно, Баерле Насау и Баерле Хертог, които на френски стават Баерле Дюк, са известни като столица на анклавите. Те са разделени на тридесет части, 22 белгийски в Нидерландия и 7 нидерландски в Белгия.

По време на карантината хората от белгийската страна трябваше да останат у дома. Те можеха да излязат само да пазаруват и гледаха как холандците от другата страна на улицата се разхождат напълно свободни, , спомня си Вилем ван Гол, ръководител на туристическия офис.

Необходими са 165 години дискусии, за да бъдат окончателно определени границите на двата града през 1995 г. Общността с общо 9600 жители е регистрирала четиринадесет заразени с коронавирус. Националността е без значение , важното е разбирателство, за да се спре вируса.