Камасутра – секс култура или просто наръчник с пози


Всеизвестно е, че Камасутра е най-древният в света трактат за любовта. В него са събрани знанията, уменията и мъдростта на хиляди двойки. Книгата е написана от Малла-нагой Ватсяяна, индийски мъдрец, живял през III-IV век от нашата ера.

Камасутра има 35 глави, събрани в 7 раздела, всеки от който е написан от лице, което е просветно в съответната област

Въведението е от 4 глави и ни запознава с любовта като цяло, с нейното място в живота на човека и с класификация на жените

За сексуалното уединение са отделени 10 глави,в които се прави дълбок анализ на целувките, различни видове предварителни ласки, оргазъма, списък на позите, оралния секс, а също за любовния триъгълник (съпруг, съпруга и любовницата на мъжа).

По въпроса как да се намери жена  - ухажването и сватбата са отделени 5 глави. Други две са посветени на това как жените трябва да се държат. А, за жените на другите хора и главно за прелъстяването са отделени още 6.

Също в толкова глави е обяснено за проститутките. Как да се очароват обкръжаващите пише в 2 глави.

В Индия много е разпространено да се подаряват на момичета и девойки книги, подобни на Камасутра – как да се представят в сексуалната сфера, да натрупат опит в тази чувствена област.

Днес Камасутра е най-известната книга за просвещаване в любовта и интимността.

В същото време за нея има редица митове, твърдят познавачи. Например, че е древен западноевропейски учебник за секс, в който просто са описани десетки различни пози. Съществува и митът, че описаните пози са толкова сложни технически, че без подготовка те са неизползваеми.

Според познавачите тези митове се дължат на факта, че Западът няма своя Камасутра.

Мнозина от нас възприемат секса изключително като начин за задоволяване на нагона и плътските удоволствия, или като „оръжие“ за възпроизводството ни.

Обратно на всичко това половият акт в Изтока се е възприемал като нещо тайно, свещено, а отношенията между мъжа и жената са описвани в книгите с най-одухотворени думи и термини, категорични са специалистите. Камасутра нарича секса „божествено единение“. Тя е преклонение пред жената, възпята с възхищение и преклонение.