Калифорния забранява кожите от 2023 година


Калифорния стана първия американски щат, който забранява продажбата и обработката на кожа. Губернатора Гевин Нюсам подписа два закона, свързани с правата на животните, сред които е и забрана за използване на животни в цирк.

Забраната влиза в сила от 2023. От тогава в щата никой няма да има право да продава кожени изделия като дрехи, обувки и чанти.

"Калифорния е пионер когато става въпрос за опазване на животните и тяхното хуманно третиране. Но, ние правим много повече от това да забраним ползването на тяхната кожа и козина. Ние предаваме на света един пример, който казва: Красивите диви животни като мечки и тигри нямат място на манежа, където да прескачат обръчи с огън", обясни в свое изявление губеранатор Нюсам.

Решенията бяха приветствани от защитници на правата на животните и еко активисити. 

Забраната за кожени изделия няма да важи за продукти, които са пуснати на пазара преди 2023 година, а жителите на щата могат да носят кожи, закупени от други места.

Ограничението е валидно за всички продукти направени от кожа на кучета, котки, сърни, кози, овце, норки, вол и други диви животни.

Смята се, че то ще има огромно отражение както върху кожената, така и върху цялата модна индустрия. Годишно печалбата от продажбата на кожи в САЩ възлиза на над 1.5 млрд. долара. Санкциите за нарушаване на забраната ще надхвърлят 1000 долара.