Какво е значението на „Ом” в медитацията?


Йогата и медитацията придобиха все по-голяма популярност в последно време. Забързаният начин на живот, стресът от извънредната ситуация и желанието за постигане на хармония и релакс станаха причина много хора да изпробват тези практики.

Много често сме чували терминологията, която се използва в йогата. Може би знаете, че „Намасте” означава: „Божественото в мен приветства и се свързва с божественото в теб”, а „Асана” – позиция, която е удобна и стабилна.

Но какво точно е значението на „Ом” - успокояващият, вибрационен звук, който често се произнася по време на йога и медитация?

Да си припомним преди това обаче кога и къде възниква йогата. Смята се, че йогата и медитацията датират от преди близо 5000 години с корени в Азия, Близкия Изток, Северна Африка и Южна Америка, преди да намерят най-пълния си израз в будистките учения в Индия. Днес йогата и медитацията са едни от най-практикуваните упражнения за успокоение и постигане на вътрешен баланс.

Ом е звукът на вселената, изначална вибрация, от която всичко произлиза. Използва се в началото и в края на всяка йога практика.

Върховният вселенски дух (Абсолютната реалност), наречен Брахман, поискал да опознае себе си. Неговото желание предизвикало мощна вселенска вибрация, която преминала в звука ОМ. И така тази сричка поставила началото на вселената такава, каквато я познаваме.

Символ е на безкрайността на духа, ознаменува победата над Хаоса, а в йогата се използва, за да се установи връзка с дълбочинната същност на човека.