Какви са ползите от витамин Е за кожата?


Вероятно сте чували колко са полезни витамините А и С в грижите за кожата, но има и други, които често са подценявани и забравяни. Такъв например е витамин Е. Той е съставка, която се използва в дерматологията повече от 50 години. И въпреки че се намира в почти всички козметични продукти и има множество ползи за кожата, той рядко е обект на внимание.

Ако погледнете някой от лосионите си и други хидратиращи кремове, най-вероятно поне един от два продукта съдържат витамин Е. И така, защо трябва да наблегнем точно на него в грижите, които полагаме за кожата си? Дерматолозите обясняват какви са ползите му и как да го използваме.

Какво е витамин Е?

Витамин E е мастно разтворим витамин, представляващ важен антиоксидант. Той не е само е съставка на много храни, но също така се среща в кожата ни. Но ето къде нещата стават малко сложни: витамин Е не е само една съставка. „В природата съществуват осем различни изомера, които се отличават по своята биологична активност и функция за организма”, обяснява Морган Рабах, дерматолог и съосновател на LM Medical в Ню Йорк.

„Когато четете етикетите на козметичните продукти, освен витамин Е, търсете и „алфа-токоферол“ или „токоферол“, които също са много важни за кожата ви”, препоръчва дерматологът.

Какви са ползите от витамин Е за кожата?

На първо място: има силни антиоксидантни свойства. „Те са особено полезни, когато сме изложени на цигарен дим или ултравиолетови лъчи, предпазвайки от рак на кожата”, обяснява д-р Рабах.

Освен това витаминът поправя щетите, причинени от вредното слънчево лъчение и свободните радикали в околната среда. Той стимулира производството на колаген, който прави кожата еластична и млада.

„Витамин Е поддържа кожата хидратирана и помага за възстановяването на увредените области”, допълва дерматологът. Като антиоксидант, витаминът ускорява заздравяването на увредената кожа и помага за заличаването на белези.

Това обаче не включва тези, образувани след операции. „Витамин Е играе важна роля в производството на нещо, наречено фактор на растеж на съединителната тъкан“, казва д-р Фентън. „Факторът за растеж на съединителната тъкан е протеин, участващ в заздравяването на рани, но липсват качествени проучвания, които да покажат, че витаминът има положително въздействие върху заздравяването белези от операции.“

Как да си набавим витамин Е?

Има много начини за набавяне на витамина, но най-добрият е чрез храна. Той се съдържа в зеленолистни зеленчуци като броколи, спанак и т.н, както и в ядките и морските дарове (скариди и сардини).