Как ще изглежда света, ако жените превъзхождаха физически мъжете?


Замисляли ли сте се някога какъв щеше да бъде света, ако не мъжете, а жените бяха физически по-силния пол?

Разбира се подобна трактовка е само хипотеза, но тя ще ни помогне да разберем динамиката, с която се променят двата пола през последните две десетилетия - както по характер и успеваемост в професията, така и във физически аспект.

В природата женските екземпляри са по-едри от мъжките

И това е обяснимо с факта, че техните тела са създадени за да износват поколения.

От насекомите, през жабите та чак до стридите - женските са по-едри, защото трябва да поберат в себе си стотици яйца. Човекът обаче е изключение от това природно правило. Жените порастват до един определен ръст, след което телата им започват да се развиват така, че да се подготвят за бременност - трупат повече мазнини, отколкото мускули.

С това се обяснява и влечението на мъжете към млади момичета, които все още не съзрели напълно полово, но вече носят белезите на жена - разширен ханш, развити гърди.

Мъжете притежават 10 кг. скелетни мускули и имат 40% по-голяма сила в горната част на тялото си от жените.

Това означава, че ако жените започнат да превъзхождат физически мъжете, трябва да развият по-големи кости, които да държат мускулната им маса. Подобна физическа промяна също така ще изисква повишаване на нивата на тестостерона и други хормони.

"Ако в женското тяло настъпят подобни промени, това може да означава, че те ще загубят репродуктивните си функции", смята професорът по биология Дафни Фейърбейрн от Калифорнийския Университиет.

Тя предупреждава, че подобна трансформация ще бъде придружена с отклонения от психиката на жените, защото те ще станат освен по-силни, но и по-войнствени и доминиращи. Това ще промени сексуалния импулс на мъжете, които харесват слабия пол заради по-голямата им смиреност, спокойствие и одухотвореност. Тогава обаче на жените няма да им се налага да се правят на глупави за да привлекат някой по-несигурен мъж.

Феминисткият свят

Днес физическата сила е едно от малкото останали неща, в които мъжете превъзхождат жените. Ако обаче това се промени, то ще е естествено продължение на еманципацията - през последните 50 години те са станали по-независими и в много отношения изпреварват силния пол в доходи, постижения и успех. Все по-ярко отпадат различията между половете, правейки исторически доминирани от мъже професии като производство, политика и отбрана отворени за жени.

Дава ли физическото превъзходство на мъжете правото да имат повече власт?

"Тъй като жените започнаха да се конкурират със силния пол в области, от които исторически са били изключени, някои мъже днес умишлено си избират професии, в които физическият им данни и сила са най-важни. Защото това е единствената област, в която те продължават да имат предимство пред жените", смята Джаксън Кац от MVP Strategies - компания за превенция на насилието по полов признак.

И доказателството за това е очевидно - все повече мъже се занимават с културизъм и развиват мускулатурата си до абсурдни визии. Има бум и на силовите спортове, в които се изисква агресия - бокс, ММА, американски футбол.

"Мъжете си казват: Да, една жена може да спечели повече пари от мен, шефът ми може да е жена, жена ми може да има по-добра работа от моята, но не може да се бие като мен", казва Кац.

Според психолозите, жените имат вътрешен стремеж за физическо съревнование с насрещния пол - така например Маргарет Тачър се опитвала да говори с по-дълбок глас, за да звучи по-авторитетно. Налагането на сака и костюми в дамската мода пък се смята за средство за търсене на уважение и приемане от колеги от мъжки пол.

Ако жените обаче превъзхождат мъжете силово, това ще намали насилието над нежния пол и броя на изнасилванията, смятат специалистите.