Как климатиците ни разболяват


Лятото климатиците ни помагат да оцелеем в жегите. Все повече семейства разчитат на тях и за зимното отопление на домовете си. Но, ако не се използва правилно, климатика може да ни докара повече грижи за здравето, отколкото позитиви.

Имате суха кашлица, хрема, болки в гърлото, ушите, шията, долната част на гърба? Твърде вероятно е именно климатика да стои зад тези проблеми.

Когато студеният въздушен поток е насочен към човека се получава рязка разлика с температурата на тялото. Специалистите са категорични, че това може да предизвика отит, синузит, бронхит, миозит и дори пневмония.

Необходимо е да се вземе предвид и качеството на въздуха.

Продължителната употреба на климатик при отсъствие на свеж въздух води до намаляване на влажността

В резултат на това могат да бъдат засегнати кожата и лигавицата от прекомерно изсушаване.

Алергиите са друга потенциална опасност при продължителна циркулация на непочистен въздух в помещението. Поради това е от решаващо значение редовното почистване на филтрите. В противен случай, той ще се превърне в източник на спори, бактерии и алергени. Например, болестта на легионерите, която провокира пневмония, е причинена от специален вид патогенни бактерии и често се наблюдава сред потребителите на централни климатични системи.

Отравяне с фреон е рядко усложнение. Това може да се случи само в случай на повреда на климатика, което води до изтичане на фреон. Симптомите на отравяне с това вещество включват: главоболие, гадене, повръщане, затруднено дишане.

От друга страна климатика не е безопасен и когато духа топло - това може да предизвика нежелани реакции при хора със сърдечно-съдови заболявания, възрастни хора и деца. Тези групи хора имат слаба система на терморегулация и по-трудно се адаптират към топлината.

За да използвате правилно и безопасно вашите климатици, специалистите съветват разлика с температурата навън да не е по-голяма от 5-7 градуса. Така например ако навън е 25 градуса, тогава в помещението трябва да поддържате не повече от 20 градуса. Студената струя никога не трябва да духа директно към хората, а хладината трябва да се разпределя равномерно из стаята.