Как кехлибарът помага при никненето на бебешките зъби?


Със сигурност сте забелязвали на вратлето на дете кехлибарено герданче – и на момче, и на момиче. То не е просто аксесоар за красота, въпреки че с тях малчуганите наистина са сладки. Предназначения на кехлибара е да успокои никнещите зъбки при бебето.

Откъде идват лечебните му свойства?

Счита се, че при допира на кехлибара с тялото на бебето, топлината от камъка отделя лечебни масла, които се усвояват през кожата в кръвотока. От своя страна маслата, отделяни от кехлибара, съдържат янтарна киселина. Последни научни изследвания доказват, че тя има полезно въздействие върху човешкото тяло. Тя представлява естествено вещество, съдържащо се във всички живи същества. Използва се като хранителна добавка и естествен антибиотик от векове.

Смята се, че сред полезните й свойства се нареждат още противовъзпалително действие, борба със свободните радикали, облекчаване на стрес и болка. Тя се абсорбира от тялото, когато камъкът се носи в пряко съприкосновение с кожата. Ето защо много майки са убедени, че кех успокоява зачервенлибарените зрънца успокояват раздразнените венци при никненето на зъбките. Освен това има вярване, че помагат при безсъние и съответно детето ви ще заспива по-лесно.

Тази огърлица се използва от векове в Балтийския регион и на други места, където се намира този вид камък. В някои държави герданчетата се предлагат във всяка квартална аптека.

Когато купувате кехлибарено герданче се уверете, че то е направено от истински балтийски кехлибар. Нанизите направени в прибалтийските страни (Литва, Латвия, Естония) от хора, които се занимават с това от години. В Литва дори масажират директно венците на децата с камъка, за да успокоят болките им. Изработват се ръчно, а връзката, на която се нанизват камъчетата, се стяга на здрав възел след всяко камъче. Самите броеници са къси и родителите, които ги използват, забелязват, че децата дори не подозират за тяхното присъствие около вратлетата си.

Кога за първи път можете да сложите герданчето на бебето?

Носенето може да започне от възраст на два месеца. Прекрасна идея е да научите бебето си да носи огърличка с кехлибар от ранна възраст, защото така ще свикне по - лесно да го възприема като част от себе си.