Как да си направим ароматни соли за вана с лавандула и лайка


Представяме ви лесен начин да си направите ароматни соли за вана, които ще облекчат уморените мускули и ще ви помогнат да релаксирате тялото и ума ви.

В рецептата се съдържа морска сол и английска сол, които са богати на магнезий, който е чудесен начин за отпускане на мускулатурата. Къпането в тези соли е отличен метод за увеличаване на приема на магнезий, тъй като той ще се абсорбира от кожата.

Магнезият е полезен и при лечение на безсъние, тревожност, болки в гърба и стрес.

В солите се слагат също така лавандула и лайка, които добавят прекрасен билков аромат и вливат във водата успокояващи и лечебни свойства. Топлината на банята помага на тези масла да се разпространяват във въздуха, което ще ви направи и ароматерапия.

Нужни са ви следните съставки:

  • 2 чаши сол от Мъртво море или обикновена морска сол
  • 2 чаши английска сол, която се продава във всяка аптека
  • 1/2 часа сушена лавандула
  • 1/2 часа сушен цвят от лайка
  • 10 капики етерично масло от лавандула
  • 1 супена лъжица кокосово масло
  • парче памучна тъкан, от която да си направите торбичка

Поставете солите и билките в голяма купа и ги разбъркайте. Поставете кокосовото масло в малка чашка и капнете етеричното масло от лавандула отгоре - това се прави, за да се разрежда етеричното масло и да му помогне да се разпредели равномерно в солите, а също и във водата след това.

Добавете сместа от кокосово масло / лавандула към солите и разбъркайте, докато се смесят добре. Направете си малка торбичка от памучна тъкан като муселин например и сложете в нея 4 лъжици от сместа. Напълнете ваната с гореща вода и пуснете така солите за около 10-15 минути, за да се разтворят. След това се насладете на релаксиращите мигове.

Останалото количество от ароматните соли сложете в буркан с капак и съхранявайте до 6 месеца.