Безсънието има различни форми и засяга все повече хора в световен мащаб. Дали ще заспим лесно и ще се събудим след два-три часа или пък въобще няма да можем да сe отнесем в страната на сънищата - все не си е добър вариант. А последно проучване по темата показва как лесно можем да се преборим с инсомнията.

Резултатите показват, че ако вечер се завиваме с по-тежко одеяло, това ще ни помогне да заспим по-лесно и да бъдем непробудни през нощта. A логиката в случая е съвсем проста. Тежестта на завивката ни кара да се усещаме сякаш някой ни е прегърнал или сякаш сме в пашкул.

Снимка 343113

 

Това моментално създава чувство за спокойствие и сигурност. Тази стимулация чрез напрежение повишава производството на серотонин и мелатонин и намалява това на кортизол. Именно той се смята за основен виновник за безсънието и тревожността.

Серотонинът пък е отговорен за фазите на съня и вътрешния ни часовник. Мелатонинът е познат като хормона на съня. Когато съотношенията ни се нормализират, се намаляват пулсът и кръвното налягане и тялото се подготвя за сън.

На пазара вече се намират и специални одеяла, наричани "weighted blankets". Те са в различни размери и с различно тегло. Пресметнато е, че трябва да бъдат между 7 и 10% от нашите килограми.

Те се справят доста по-успешно със задачата да симулират прегръдка и по този начин да протекат обяснените по-горе процеси. Цената им е около 200 долара, но учените се кълнат, че ще ни накарат да забравим за хапчетата за сън, пише Daily Mail.