Как да поддържате силна връзка стопанин-куче


Също като хората, кучетата също си имат характер - някои обожават да се гушкат, други предпочитат да се усамотяват или просто да бъдат почесани зад ушите. Едни любимци обичат да гонят топка, а други да носят пръчки и тн. Понякога те усещат, че за да не ни обидят, трябва да изтърпят някоя и друга прегръдка, дори това да не им е по вкуса. Затова е важно стопаните да научат какво харесват техните животни, за да постигнат добра връзка с тях. И най-важното - да знаят когато животното просто прави компромис и ни търпи.

Ето няколко трика, които ще ви помогнат да се опознаете по-добре с домашния си любимец и да постигнете силна връзка с него.

Тренирайте кучето всеки ден

Кучетата обичат да бъдат обучавани, затова го правете всеки ден. Упражнявайте мозъка на домашния си любимец и го учете на нещо ново всеки ден. Разбира се го наградете с нещо, което обича и го насърчете за добрата работа. Също така не забравяйте да му припомняте и старите трикове, които е овладял. Например докато се разхождате го карайте да сяда на всеки ъгъл и да се води от ритъма на вашето ходене.

Бъдете източника, който задоволява всичките му потребности

Ако искате домашния любимец да слуша всяка ваша команда, тогава вие трябва да бъдете източника, от който идват всичките му лакомства и играчки. Не оставяйте храна и играчки на места, на които кучето лесно може да ги открие и извади. Научете го да гледа на тях като на награди, които получава за доброто си поведение. Когато му поднасяте храна, преди това поискайте от него да направи няколко малки трика, на които сте го научили. Така и животното ще бъде доволно, че си е заслужило вкусната вечеря.

Прекарвайте време насаме с кучето си всеки ден

Уверете се, че ежедневно отделяте време само за нуждите на вашия любимец, като тук не се включват задължителните му разходки. Поне 30 минутки на ден трябва да прекарвате насаме с него - в игри, ресане, галене или обучение. Така лесно ще "овладеете" езика на кучето си - ще знаете по-добре какво обича то, какви са нивата на енергията му, как да спечелите доверието му. Също като хората, кучетата също са комуникиращи създания, затова колкото повече време им отделяте, толкова по-силна връзка ще създадете между вас.