Как да размразяваме правилно замразените храни


През зимата поради липсата на сезонни плодове и зеленчуци все по-често посягаме към фризера, за да приготвим на семейството ни някои от любимите ни гозби и десерти.

Но е изключително важно да знаем как точно да размразим продуктите, така че те да запазят вкусовите си качества. И разбира се, приготвената с тях храна да бъде здравословна.

Размразяване на месо

Най-голямата грешка, която можем да направим размразявайки месо е да го сложим в гореща вода. Ако ще готвим с месо от фризера, то задължително трябва да му дадем нужното време. Размразяването на животински продукти е най-добре да става на студено, по възможност в хладилника.

Ако все пак нямате време и предпочитате метода с водата, тогава задължително сложете местото в плик, който предварително запечатайте добре. В никакъв случай не слагайте гореща вода, защото бързото разтапяне на кристалите ще промени структурата на местото и неговия вкус.

Повечето съвременни фурни имат опция за готвене на замразени храни, като това също е добър вариант. Но, тук имайте предвид, че трябва да отделите почти двойно време за приготвянето на ястието.

Размразяване на плодове и зеленчуци

Те са по-деликатни от местото, затова и изискват повече внимание при размразяването, за да не се разпаднат или станат на каша. Най-добре е да ги оставите за около 12 часа в хладилника, като така ще дадете възможност на плодовете и зеленчуците поетапно да се отпуснат от замразяването. сложете замразените храни в съд с дупки, под който сложете голяма купа, в която да се отцеждат.

При плодовете и зеленчуците размразяването под чешмата или в гореща вода е изключително рисково, освен ако нямате намерение на ги пюрирате или формата им след готвене няма да има значение.