Как да подредим трапезата, за да блеснем пред гостите


Френската традиция повелява във всеки дом да има три сервиза: за закуска, за обяд и вечеря и за празник. Съответно всеки от тях трябва да има в комплекта специална украса, например свещници, както и покривка.

Аксесоарите да са съобразени с поводите за празничните дни - сватба, годишнина от сватба, рожден ден или обичайната сбирка с приятели. За семейните тържества са подходящи кристални свещници с много свещи, които да придават празнична бляскавост на събитието. Може да има на няколко места чаши с миниатюрни букети или просто разпръснати цветчета.

 

Добре е чашите да не наподобяват парад на стъклото от една серия, а да бъдат съчетани като симфония. Различни по цвят чаши, комбинирани с кристал, могат да заменят дори цветята. А домакинята може да си избере един от цветовете, за да направи в този цвят и своя маникюр. Счита се за много елегантно.

На празници може да се извади дори любимата семейна чаша, която е гравирана с посвещение. Такъв навик имал крал Луи Филип.

Може да не слагате покривка, ако масата има красив мраморен или гранитен плот. Салфетките обаче са задължителни. Те трябва да бъдат съчетани с избрания сервиз и чашите, като препоръчително е да са бели.

Основният порцеланов сервиз трябва да е бял.