Как да панираме идеално бяла риба


Освен че е изключително вкусна, рибата е и една от най-полезните храни. Тя обаче рядко се консумира у дома, защото приготвянето й е истинско предизвикателство – от изчистването й до получаването на идеалната панировка. Панирането е метод, който запазва сочността на  рибното месо. Но има своите тънкости. Ето няколко хитринки, с които рибата ви ще придобие идеалния златист цвят:

  1. Използвайте царевично или бяло брашно, а не галета.
  2. Рибата е най-добре да се панира, когато е напълно размразена. Ако се остави твърде дълго да се размразява, рискувате соковете й да изтекат и да стане жилава. А ако пробвате да я панирате, докато е полуразмразена, панировката няма да полепне за нея.
  3. Рибата трябва да е добре подсушена.

Споделяме рецепта, с която да зарадвате семейството или гостите си.

Необходими продукти:
450 г бяла риба
70 г галета
7 с.л. брашно
3 яйца
1 лимон
сол на вкус
олио за пържене

Начин на приготвяне:

Измиваме и подсушаваме добре рибата.  Режем филето на тънки резени и овкусяваме със сол, черен пипер и лимонов сок. Рибата се оставя така за около час. Белтъците и жълтъците се разбиват поотделно с малко сол. Следваме процеса: риба, брашно, яйце, брашно, яйце, галета. Пържим в силно сгорещена мазнина за около 4 минути от всяка страна до получаването на златиста коричка. Изваждаме върху хартия да се отдели излишната мазнина. Сервираме с гарнитура по избор или студена бира.

Добър апетит!

автор: Мария Николова