Как да направим дома си по-топъл през зимата


Експерти по енергийна ефективност дават някои малки съвети, които ще намалят сметките ви за електроенергия през зимата и същевременно ще направят домовете ви едно много по-уютно място, където човек да почувства истински домашен комфорт. Нека видим какво можем да направим:

Завесите са едно от важните неща във всеки дом. Те създават уют, правят помещението да изглежда по-топло и приветливо, скриват сивата грозна картина през мрачните зимни дни и дори се явяват като поредна бариера пред студения зимен въздух.

Те са още едно препятствие, което студеният въздух трябва да преодолее, за да достигне до затоплената стая. Добро решение е да имате в гардероба си комплект по-дебели и тежки ватирани завеси, които да поставяте през зимните месеци.

Поставянето им ще отнеме около 10 минути и ще бъде доста ефективно. Когато стаята се затопли, тежките и плътни завеси дори още по-лесно ще задържат топлината в стаята ви. Когато обаче се случи топъл зимен ден, задължително дърпайте завесите, за да може топлото слънце да затопли стаята.

Използвайте конверторен радиатор, за да отоплявате стаята си. Изберете енергоспестяващ модел и го дръжте включен на по-ниска степен. Този тип радиатори имат интересен начин на работа, но едно от техните предимства е, че са поставени на стената и докато работят те загряват и стените на стаята зад и над себе си, карайки ги да задържат и отделят също топлина.

Ако поставите конверторният радиатор на по-малка височина, а високо над него под тавана монтирате закачалка, вие бихте могли да се възползвате от топлия въздух, който постоянно се издига на горе за да изсушите някоя влажна връхна дреха или кърпа за баня след душ.

Разбира се, в никакъв случай не бива да капе вода върху радиатора и тук отново повтаряме, че става въпрос за леко влажна дреха, а не за мокра. Радиаторът не бива да се покрива с нищо и между него и дрехите на закачалката трябва да има значително разстояние.

Във всеки случай ако нямате сушилня у дома, а сушите дрехите си на терасата през зимата, то това може да се окаже едно доста удобно решение. И все пак ако правите това, знайте, че го правите на ваша отговорност, защото винаги има риск при сушене на дрехи в близост до печки и радиатори.

Никога не ги оставяйте без надзор. Също така знайте, че ако имате белодробни заболявания или астма, то това би могло да ги влоши.

Изолирайте жилището си като обърнете сериозно внимание на входната врата, вътрешните врати и тавана. Голяма част от топлината на жилището излиза от входната врата. И не само от нея. В повечето жилища стаите са топли, но коридорите – студени.

Ако направите изолация и на вратата на спалнята си, тя ще е не само по-тихо и спокойно място, но и много по-топла и уютна. Ако пък живеете в къща изолирайте тавана. Топлият въздух отива на горе и ако не бъде спрян в тази част на помещението, той ще напусне дома ви без да остави и следа.