Как да изберем идеалния полилей


Трябва ви нов полилей за дома, но изобилието на пазара ви хвърля в смут? Ето няколко идеи как да подберете най-подходящата светлина в зависимост от помещението и вашия вкус.

Първото нещо, което трябва да направите е да съобразите размера на полилея с квадратурата на стаята. Твърде малка лампа ще ви лиши от светлина, а твърде голяма ще стои нелепо. Интериорните дизайнери използват формула, по която изчисляват колко голямо трябва да бъде осветителното тяло. Ако например стаята е с размери 4 на 3 метра, тогава полюлей с размери 60-70 см. ще пасне напълно пропорционално.

За трапезарията

Ако осветлението ще бъде само над масата например, използвайте същата формула, но като измерите само размера на площта, която ще трябва да се освети, а не цялата стая. Внимавайте много, защото полюлеите за трапезарята трябва да са поставени по-ниско, за да създават по-интимна атмосфера, като заедно с това не бива да пречат на никой от стоящите на масата. Правилото тук е осветителното тяло да бъде на около 80 см. над нея.

 

 

Ако масата е кръгла, то тогава ще бъде добре и полилея да бъде с подобна форма.

За хола

Тук вече може да си позволите по-драматични решения и да жонглирате по-смело с формите и размерите. Особено ако стила на помещението е по-ексцентричен. За класиците, които харесват стени с цветни тапети и декорация, полилеите с богати орнаменти биха паснали добре.

 

За стаите със семпли стени, по-изчистените модели ще паснат идеално. 

Какво да правим когато модата излиза от тези пропорции?

Напоследък много от интериорните решения изобщо не се съобразяват с подобни изисквания и въвеждат модата на огромните полилеи, които нито по размер, нито по стил си пасват с останалата част от помещението.

Ако сте максималисти изтриването на формулата с пропорциите ще ви свърши работа и лесно ще може да постигнете ефекта "уау", като си сложите огромно и екстравагантно осветително тяло. Но,се замислете какво ще правите, когато не след дълго тази тенденция остане в историята...

Полезно ли е изпадането в минимализъм?