Как да избелим стария тюл


В магазините можете да намерите огромно разнообразие от завеси (римски щори, завеси-панели, със и без драперии) за дома, както и щори за всеки вкус. Въпреки това, най-популярният избор за завеси все още е тюл. Той не само се справя с основната задача и това е защита от слънчевите лъчи, но също така придава на помещението ефирност и елегантност.

За съжаление, дори и най-висококачественият и здрав тюл ще избледнее с времето, а именно ще придобие неприятен сивкав или жълтеникав оттенък. Наистина ли има само един начин и не може да заблести отново? Ще Ви разкажем как да избелите стар тюл у дома.

Има два подхода към този въпрос:

 • С помощта на съвременна битова химия
 • Бабини съвети или те също се наричат ​​народни методи

Ако решите да използвате домакински химикали, тогава знайте, че трябва да изберете добра белина, т.е. просто белина. Сега има голямо разнообразие на рафтовете на съвременните магазини. Ако тюлът е силно замърсен или върху него има петна, тогава трябва да прибегнете до помощта на средство за отстраняване на петна. Всички тези средства могат лесно да бъдат намерени в отдела за домакински стоки. С тяхна помощ (ако вярвате на описанието) можете да придадете блестяща белота не само на тюл, но и на празнична покривка, салфетки и дори рокля, като цяло, на всичко, което е бяло.

Без значение колко добра и ефективна е белината, не трябва да злоупотребявате с нея, защото:

 • Белината може да повреди тъканта при честа употреба. Един ден няма да извадите снежнобелия тюл от барабана на пералнята, а парцал на дупки.
 • Белината е нежен битов химикал, който работи с всякакви тъкани, така че погледнете етикета.

Ако видите този знак, тъканта не може да бъде избелена:

Има вероятност след няколко сесии на избелване мръсотията да не се отмие добре и ще трябва да прибегнете отново до използването на избелващо средство.

Въпреки всички тези възможни недостатъци, белина е най-ефективният и гарантиран начин за избелване на стария тюл.

Как да използвам белина

 

Пригответе леген или кофа с топла вода, белина, тюла и пръчка от някакъв вид (необходими за разбъркване).

Добавете необходимия брой капачки белина към водата (прочетете инструкциите, а и зависи от това колко е замърсен тюлът), разбъркайте и потопете тюла с помощта на пръчка. Тюлът трябва да бъде изцяло покрит с вода. След час извадете тюла и го изплакнете добре с вода, нанесете омекотител, за да се отървете от специфичната миризма на хлор. Сега остава само да изсъхне и да окачите видимо изсветления тюл.

Как да използвате препарат за премахване на петна

 

Препаратът за отстраняване на петна се различава от белината по това, че мирише много по-приятно, а също така се прилага директно върху мястото на замърсяване, откъдето всъщност се получава и името за премахване на петна.

Пригответе препарат за премахване на петна, тюл, кофа / леген с топла вода. Ако върху тюла има петна, нанесете върху тях средство за отстраняване на петна и оставете за 30 минути, след това накиснете тюла във вода, като добавите там препарат за премахване на петна според инструкциите. Обикновено тюлът се накисва за час, но ако е много мръсен, тогава можете да го оставите дори за една нощ! След определеното време изплакнете тюла, подсушете го и го окачете на прозорците.

 

Важно ! 

Тюлът не може да бъде изцеден с усукване - можете не само да го съсипете, но след такава процедура той ще бъде много набръчкан. Тюлът изсъхва много бързо, а през лятото влажният тюл може веднага да се окачи на прозорците.

Как да премахнете пожълтялия тюл

Ако решите да направите генерално почистване и избелване на пожълтялия тюл, но нямате под ръка избелващо средство или средство за премахване на петна, тогава не бързайте към магазина. За да започнете, погледнете в кухнята или аптечката, вероятно имате онези инструменти, които ще отговорят на въпроса как да избелите тюл у дома с помощта на народни средства.

Изваряване

 

За да върнете предишната белота на тюла, както и на всякакви памучни и ленени изделия (спално бельо, кърпи, бельо и др.), Можете да използвате такъв ефективен метод като изваряването! Много млади домакини дори не са чували за този метод и въпреки това нашите баби могат да потвърдят, че това е много ефективен метод, който може да върне ослепителната белота дори на най-пожълтялото нещо.

И така, процесът на изваряване изглежда така:

 • Пригответе голяма тенджера от неръждаема стомана (подходяща е и обикновена емайлирана кофа), сапун за пране (можете да добавите и остатъци от обикновен сапун), прах и бъркалка.
 • Напълваме контейнера си с вода, добавяме сапун за пране, остатъци, прах, натрошен на ренде. Разбъркайте всичко добре.
 • Поставяме контейнера на огън и потапяме тюла, така че напълно да се "удави" във водата.
 • Оставете да заври.
 • Намалете котлона и разбърквайте непрекъснато, варете тюла за около час и половина.
 • Изваждаме тюла (следващото, добавяйки вода, можете да потопите спалното бельо), изплакнете, подсушете, закачете.

Избелване със сол

Много прост и доста ефективен начин е да избелите тюла с готварска сол. За да направите това: подгответе съд с гореща вода, добавете сол там (за 5 литра вода - 3-4 супени лъжици сол), разбъркайте всичко добре и накиснете тюла за една нощ. На сутринта изваждаме тюла и го измиваме по обичайния начин.

Избелване с брилянтно зелено

Много необичаен и на пръв поглед абсурден метод за избелване на тюл е методът, при който ... се използва брилянтно зелено! Изненадващо може да се използва за избелване на стар пожълтял или посивял тюл!

Този метод изглежда така: вземете чаша студена вода и добавете 10-15 капки брилянтно зелено, разбъркайте добре и оставете водата да се утаи за 15-20 минути. Zelenka трябва напълно да се разтвори без никаква утайка, ако има утайка, разбъркайте водата отново. Добавяме получения разтвор в леген с вода, в който за последно изплакваме вече измития тюл. Всичко. Тюлът трябва да придобие желаната белота.

Избелване с калиев перманганат

 

Друг нестандартен метод за избелване на тюл е методът, при който се използва калиев перманганат. За да направите това: Напенете тюла със сапун за пране. След това вземете половин чаша вода, добавете към нея калиев перманганат, така че да получите наситен розов цвят. Добавете получения разтвор в кофа / купа с топла вода, разбъркайте всичко добре и след това потопете предварително насапунения тюл за половин час. Просто трябва добре да измиете и изплакнете избеления тюл.

Избелване с пероксид и амоняк

 

Пригответе кофа / купа с гореща вода, добавете 2 супени лъжици към нея. водороден прекис и 1 с.л. амоняк. Поставете всичко добре. Накиснете тюла за един час, след това го изплакнете добре и вуаля, вашият тюл е като нов!

Важно !

 • Найлоновият тюл може да се пере само в студена вода, също не може да се изцежда. За да придадете на този тюл снежнобял цвят, е необходимо да се изплакне в много солена вода (за 10 литра - 1 чаша трапезна сол). Трябва да го изсушите директно вече окачен на корниза.
 • Преди да избелите който и да е тюл по някой от горните методи, той трябва да бъде добре изтръскан от прахта.
 • Тюлът се накисва в сапунена вода, т.е. първо разтваряме сапун / прах във вода и едва след това накисваме тюла, а не го изливаме върху него.
 • Тюлът е много деликатна тъкан, така че може да се пере на ръка или в автоматична машина, като изберете режима на „ръчно“ или „деликатно“ пране.
 • Тюлът не трябва да се усуква и изстисква особено, водата трябва да се оттича сама, в противен случай тюлът ви ще бъде много набръчкан или ще го разкъсате.

Надяваме се, че сме Ви помогнали и вече знаете как да перете тюл у дома.