Измерете сами колко е мръсен въздуха във вашия град


Вече никой не може да ви измами, че въздухът е чист, когато той в действителност не е!

Тази зима в София и големите градове на страната редовно има завишаване на праховите частици над нормата заради ТЕЦ-овете, печките на дърва и автомобилния трафик.

Американска компания предлага личен портативен измервателен уред, който за секунди ви предоставя актуална информация за състоянието на въздуха около мястото, на което се намирате. Просто го закачете на колана, раницата или дамската ви чанта и винаги ще сте наясно колко прахови частици или изгорели газове има край вас.

Данните се предават в реално време и така се изработва моментна карта на замърсяването на въздуха, до която има достъп всички потребители. Така винаги ще знаете кои райони трябва да избягвате и може да си направите персонален маршрут, който ще бъде възможно най-здравословен.

Уредът може да се ползва и у дома, където често препаратите за чистене имат повече химикали, отколкото пише на опаковката. С него може да измерите с кои от тях е безвредно да чистите и с кои трябва да носите маска.

Най-хубавото е, че измервателния уред е много достъпен, тъй като цената му е малко над 150 долара. Той може да бъде поръчан ТУК.