Историята на Слава Зайцев, наричан „Съветският Диор“


На 80 г. най-известният руски моден дизайнер Слава Зайцев съвсем не е приключил битката си срещу „сивотата на всекидневния живот“ с богатите цветове на модели, вдъхновени от народните костюми на неговата родина.

Наричан през 1960-те години от френската преса “Съветският Кристиан Диор”, дизайнерът постига световен успех с ярки рокли, украсени с цветните мотиви, присъстващи в традиционните руски шалове.

Дизайнерът поглежда назад към кариерата си - от скромно детство в град Иваново, град от 400 000 души на североизток от столицата, до модните палати на Париж, Ню Йорк и Токио.

"Когато бях дете, майка ми ме научи да бродирам, за да не обикалям по улиците безсмислено, а вечер бера цветя с момичета на булевард „Ленин“, за да ги нарисувам и да ги пресъздам в бродерия. Така започна моето приключение в изкуството", признава Зайцев.

Роден в бедно семейство с майка, работеща като чистачка, на Зайцев първоначално е било забранено да посещава престижен университет, защото баща му, заловен от нацистите по време на Втората световна война, бил, подобно на другите бивши затворници, наречен "враг на народа" от подозрителния режим на Йосиф Сталин и осъден на 10 години в трудов лагер.

Зайцев е учил в професионален техникум до навършване на 18-годишна възраст, а след това е отишъл в неугледния Московски текстилен институт. "По време на обучението си живеех със семейство, чиито деца гледах. Апартаментът беше малък и аз спях на пода под масата", спомня си той.

Под наблюдение на КГБ

През 1962 г. първата колекция от дрехи на Зайцев - униформа за жени работници, включваща поли, с цветни шарки на традиционни руски шалове и многоцветни ботуши е отхвърлена от съветските власти.

"Цветовете бяха прекалено ярки и контрастираха със сивото на ежедневния живот на Съветския съюз, където човек не трябва да се различава от останалата част от обществото", казва той.

Но колекцията все пак привлича международно внимание. През 1963 г. френското списание „Пари мач“ става първата западна медия, която описа Зайцев като пионер на съветската мода.

Следен отблизо от КГБ заради контактите му със западните дизайнери и неговия експресивен характер, на Зайцев първоначално му е отказвано разрешение да напусне Съветския съюз и първите му колекции бяха показани в чужбина без него.

"Не разбирах каква държавна тайна бих могъл да предам на моите чуждестранни колеги?" Слава Богу, че тази ера отдавна си отиде ", каза той.

Зайцев, който навършва 80 години през март, си спомни за първите си пътувания в чужбина, където "всичко беше различно", включително начина, по който хората се обличаха: "без сивост, без тъга и без клишета".

Обличането на бившата съпруга на Путин

Зайцев заяви, че намира щастието "да работи с хора всеки ден" при създаването на проекти за своите индивидуални клиенти, а не за шоута по подиуми.

Той спи само пет часа на нощ и работи с най-новия софтуер, за да създава новите си модели. Сред клиентите му са руски филмови звезди, певци и бившата съпруга на президента Владимир Путин - Людмила.

По време на кариерата си, Зайцев произвежда повече от 1000 дизайна.

„Мога да облека цял парад на Червения площад с дрехите си“, шегува се той.

На въпроса какви модни съвети ще даде на съвременната жена, дизайнерът каза, че трябва да "хвърлят разкъсаните джинси и маратонките в кошчето" и да облекат поли и високи токчета.