Искате котка? Ето как да подготвите дома си


Решението да вземеш в къщата си домашен любимец никога не е лесно. И противно на очакванията на мнозина е доста голям ангажимент. И отговорност. Защото не е достатъчно просто да сложиш животното в средата на стаята и да очакваш то да се почувства сигурно и у дома.

Ако изборът се е спрял на коте и това ти е първият домашен любимец, ето няколко важни съвета, които ще ти помогнат бързо и лесно да се сприятелиш с него. И да изградиш отношения, които ще изтърпят изпитанията на времето...и космите.

Първото пазаруване

Най-важната ти задача е да купиш котешка тоалетна - голяма и удобна, както и пълнеж за нея. Дали ще е силикон или пясък - наблюдавай котето си за да разбереш неговите предпочитания и експериментирай. Също така виж къде ще е удобно и за животното и за семейсвото да бъде разположена тоалетната. Второто задължително нещо е да вземе няколко вида храна - котките са претенциозни създания с характер и определено не искаш да се окажеш в полунощ с мяукаща гладна топка и консерва, която тя категорично отказва да яде. Остави любимеца си сам да определи кои вкус най-много му допада.

Направи собствено пространство за котката

Това не е задължително да е цяла стая, но може например да е някой килер или крило от гардероба, което не ползваш. Ако нямаш такова пространство, някой ъгъл преграден с кашон също ще свърши работа. Въпросът е котето да има свое малко кътче, което да бъде неговата защитена зона и в което винаги може да се скрие или да си почине. Да, вероятно искаш да му купиш красиво легълце или малка къщичка - опитай. Но, вероятността своенравният любимец да не я хареса е голяма. Позволи на животното да опознае дома ти и и само да намери тайното си място.

Обезопаси къщата

Намери начин да ограничиш достъпа на животното до балкон или прозорци. Котките са любопитни и ако живееш високо, може да се окаже, че твоя любимец няма онези прословути 7 живота.

Продават се специални мрежи за тераси, с които да обезопасиш твоята ако не искаш да ограничаваш домашния си любимец да диша "чист" въздух и да мечтае да гони гълъбите.

Хранене и приемане на вода

Веднъж имах котка, която пиеше вода само от тоалетната чиния и канала в банята. Не помогна нищо - нито кристалната купичка, нито валериана около нея. Важно е да знаеш, че котките са любители на прясната вода, така че ако си късметлия да я пият от специален съд, тогава я сменяй редовно. Казват, че предпочитат да стъклени съдове.

Колкото до храненето - задължително прочети предварително какво може и какво не бива да яде всяко коте. Например прясното мляко до което сме свикнали да ги виждаме на картинките е противопоказно. Също така не бива да се дава месо, в което има дребни кости.

Игра и точене на ноктите

Накарайте котката ви да се почувства част от семейството. Давайте й внимание, но не прекомерно, защото иначе лесно ще й досадите. Важно е да знаете, че котката ще ви потърси за игра, когато тя пожелае. Постарайте се точно в този момент да се освободите й да й угодите.

Важен момент е точенето на ноктите. Опитайте да намерите някой предмет, към който да приучите животното, защото иначе диваните, пердетата и всичко с дамаска ще останат мил спомен от дома ви.