Грижа за кожата през зимата


Вижте какви грижи трябва да полагате за кожата си през зимата, за да изглежда здрава и жизнена въпреки сезонните предизвикателства.

Основният проблем за кожата през зимата е дeхидратацията. Контрастът между климатичните условия навън и по-високите температури вътре нарушава баланса в защитната бариера на повърхностния епидермален слой и по този начин намалява регенеративните му способности. Това предизвиква неприятно изсушаване и опъване в откритите участъци (лице, ръце, стъпала), както и по тялото. При някои хора то е придружено с по-сериозни последици като лющене, напукване, дори възпаления. Можете да избегнете този дискомфорт с въвеждането на няколко основни промени в козметичните грижи за кожата през зимата.

Добре е да взимате кратки умерено топли душове и да използвате сапуни и душ-гелове, обогатени с натурални съставки, а вместо пяна за вана - масла. Горещата вода и силните измивни формули лишават кожата от естествените й мазнини, което повишава изсушаването.

Старайте се да хидратирате тялото си преди и след баня. В първия случай парата ще ускори попиването на продукта в кожата, а във втория – продуктът ще запечата влагата в порите.

Помогнете на влагата да проникне по-ефективно в порите с ежедневно ексфолиране на мъртвите клетки, които правят кожата още по-суха и груба. Използвайте нежен ексфолиант или лосион със салицилова киселина.

За по-сухите, груби и напукани участъци по кожата използвайте продукт с глицерин и природни съставки като мента, канела, мед или невен. И трите са невероятно ефикасни при нарушена епидермална структура, омекотяват и успокояват възпаленията, и подобряват циркулацията на кръвта.

След намазване с продукт за ръце или стъпала сложете памучни ръкавички или чорапки. Това ще ускори проникването на съставките в дълбочина и ще запечата влагата. Само след час кожата ви ще бъде неустоимо гладка и мека.

Грижа за кожата през зимата

Не мислете, че слънцезащитата е само за летния сезон. Слънчевите лъчи в комбинация със снега могат сериозно да навредят на кожата ви през зимата. Затова нанасяйте продукт с широкоспектърна защита около 30 минути преди излизане – както в града, така и на ски почивка.

За предпочитане е да носите облекло на пластове, за да избегнете изпотяването и претоплянето, което дразни кожата. Зимните аксесоари (шал, шапка, ръкавици) пък ще предпазят повечето открити кожни участъци (врат, брадичка, бузи, чело, ръце). Само не забравяйте да ги сваляте веднага щом се намокрят.

Не пропускайте нанасянето на хидратиращ нощен крем за лице. Формулата му обикновено съдържа възстановяващи и подхранващи съставки като бадемово масло и витамини, които бавно проникват в кожата докато спите и я увлажняват в дълбочина за целия следващ ден.

Препоръчително е да смените текстурата на продуктите за лице с по-плътна. През зимата кожата става по-чувствителна и се нуждае от допълнителна защита.

Въпреки че козметичните продукти с хидратиращи, омекотяващи и подхранващи съставки играят основна роля в грижите за кожата през зимата, за да подсилите действието им е добре да консумирате много пресни плодове и зеленчуци, както и много течности. Така тялото ви ще има достатъчно водни запаси, за да се справи със сезонния стрес.