Големите любови на Елизабет Тейлър


Елизабет Тейлър е под светлините на прожекторите още от крехка възраст. Славата се превръща в част от живота й, който е изпълнен с много приключения, страст и любов. Англо-американската актриса е известна не само в филмовите си роли, но и с голямото си сърце.

Елизабет Тейлър участва най-вече в романтични филми. На снимачната площадка тя трябва да играе с мъже, които са значително по-възрастни от нея:

„Между страстните любовни сцени с мъж, който може да ми бъде баща, трябваше да поместя три частни урока преди три часа следобед. Щях да полудея. Случвало се е по време на снимки да нахлуе учителят ми и да ме изтръгне от обятията на актьора, защото не съм довършила уроците си. Беше много унизително.”

Динамичните любовни истории, които актрисата изиграва на големия екран, повлияват на личния й живот.

Докато усъвършенствах различните екранни образи, отчаяно търсих начин да намеря сигурност в живота и да се установя като независима жена. Открих това спасение в брака.”

И така Елизабет Тейлър сключва първия си брак, когато е само на 18 години. Самата тя се определя като неизлечима романтичка и смята, че това я е подтикнало към този ранен брак.

Тогавашния си съпруг, Конрад Хилтън, Елизабет среща през октомври 1949г. в нощен клуб в Лос Анджелис. През пролетта на 1950г. двамата сключват брак в църквата на Бевърли Хилс в присъствието на 600 гости и още 3000 фенове отвън. Това е първият брак на актрисата, но не и първата й любов. Преди Конрад Хилтън Елизабет е сгодена за футболиста Глен Дейвис, а след това за кратко има връзка и с милиардера Уилям Паули младши.

Няколко месеца след скъпата сватба, Елизабет осъзнава, че е направила грешка и двамата с Конрад нямат никакви общи интереси. Развеждат се само осем месеца след сключването на брака.

Това дава началото на поредицата от бракосъчетания в живота на актрисата, която се омъжва цели 8 пъти.

За втори път минава под венчилото едва година след развода си с Хилтън. Тогава Елизабет Тейлър сключва брак с британския актьор Майкъл Уайлдлинг, който е 20 години по-възрастен от нея.

От петте години съвместен живот двамата имат две момчета – Майкъл-младши и Кристофър. Неуспешната кариера на съпруга й става причина за брачни конфликти. Междувременно Елизабет стремглаво се насочва към висините. Така през лятото на 1956г. съпрузите се разделят, а година по-късно официално се развеждат.

Когато се жени за третия си съпруг продуцента Майк Тод, Елизабет вече е бременна с първото си дете от него – дъщеря им Лиза.

Тод е известен със скъпите подаръци и изненадите, които прави за своята съпруга, като изложби на бижута в двора на къщата им. За съжаление, Тод загива в самолетна катастрофа през 1958г. Смъртта му оставя Тейлър опустошена. Тя намира утеха в неговия приятел, Еди Фишър, с когото скоро след това започва връзка.

По това време Фишър все още е женен за актрисата Деби Рейнолдс и връзката му с Елизабет води до публичен скандал. Въпреки това двамата успяват да се оженят през 1959г. в Лас Вегас.

По-късно актрисата признава, че се е оженила за него само заради скръбта си и че най-щастлива е била с Майк Тод.

Докато снима филма „Клеопатра” през 1962г. Елизабет се запознава с бъдещия си съпруг Ричард Бъртън, с когото си партнира на екрана.

Веднага щом го видях на снимачната площадка, се влюбих в него и оттогава не съм спирала да го обичам, до края на целия си съзнателен живот”, казва актрисата в интервю години по-късно. Девет дни след като получава развод от Фишър, Елизабет се омъжва за Ричард Бъртън. Двамата осиновяват момиченце с немски произход – Мария. След няколко години брак съпрузите се развеждат, но година по-късно отново се събират. Вторият им брак е по-кратък и трае по-малко от година.

Дори когато вече не живеехме заедно, продължавахме да се обичаме. До днес чувствата ми към него са много силни. Не мога да го спомена, без да се разтреперя от вихъра на емоциите и спомените. След Ричард мъжете в живота ми бяха там само за да ми държат палтото и да ми отварят вратата.”

По-късно Тейлър се насочва към политиката, където се запознава с шестия си съпруг – Джон Уорнър, републикански политик от Вирджиния.

Те се женят на 4 декември 1976г. Когато Уорнър е избран в Сената, Елизабет започва да намира живота си като жена на политик случен и самотен. Тя изпада в депресия и се насочва към наркотиците и алкохола. Започва да наддава килограми и да губи формата си. През 1982г. двамата се развеждат, но остават приятели до смъртта й през 2011г.

Елизабет среща седмия си и последен съпруг, строителя Лари Форентски, в клиниката на Бети Форд през 1988г.

Тя се лекува от наркотиците, той от алкохола. Женят се в ранчото на нейния дългогодишен приятел Майкъл Джексън на 6 октомври 1991г. Сватбата е обект на медийно внимание. Бракът им също представлява интерес за медиите. Елизабет е свикнала със светлината на прожекторите, но Форентски – не. И така през октомври 1996г. двамата се развеждат.

От последния брак на Елизабет до последния й ден на земята минават 15 години. Време, в което актрисата най-сетне намира вътрешен мир и преоткрива себе си като жена, без да е необходимо да носи халка на пръста си.

автор: Мария Николова