Фрике - новата суперхрана


Наричат фрике новата киноа или новият булгур. Даже предричат, че може да стане по-популярна и от киноата

Тази суперхрана се приготвя от млада пшеница - мек сорт. Добива се по особен способ - трябва да се учели момента, когато зърното вече се е оформило, но все още не е узряло. Изчиства се и се суши. Тогава фрике получава невероятен аромат. 

На вкус прилича на булгура, но е много по-полезна. Главният плюс е, че лесно засища. Но не води до напълняване, а напротив - дори засилва метаболизма и намалява теглото. Подходяща е за диабетици. Подобрява работата на черния дроб и повишава имунната система. 

Отлично се съчетава с различни продукти. В Сирия я подправят с лук, пипер, кимион, канела и често се използва като основа за пилаф с агнешко. В Египет готвят фрике с домати и лук и я използват за плънка на птици. 

Идеална е като добавка в салати или като гарнитура към месо.

Да приготвите фрике е лесно - семената се заливат с хладка вода, варят се на тих огън в затворен съд. Целите зърна се варят поне 40 мин, а натрошените - 15.