Диетата “Орниш” лекува и укрепва сърцето


Диетата на Орниш, известна още като Яж повече и отслабни е хранителен режим, подкрепен от солидни научни доказателства, но представен чрез достъпни за всеки съвети за здравословен живот и отслабване. Според последователите на диетата консумирането предимно на растителни храни, богати на фибри и бедни на мазнини помага не само за здравословния начин на живот, но и да се отървем от излишните килограми.

Авторът на диетата, д-р Дийн Орниш, е добре позната фигура в медицинските среди – най-вече заради огромния си успех в предотвратяването и обратното развитие на атеросклеротичните промени в сърдечните съдове само чрез диета – нещо считано до скоро за невъзможно без операция или медикаменти.

Това е постижимо чрез комбинация от диетичен режим и редовна физическа активност, които изграждат най-ефективния и мощен механизъм на тялото за топене на мазнини, твърди д-р Орниш.

Какво може да се яде

Диетата не ограничава калориите, а храните, които може да се ядат. А те са разделени в три категории - според това дали могат да се консумират през цялото време, понякога или изобщо са забранени.

Следните храни могат да бъдат приемани винаги, когато сте гладни и докато се заситите:

- бобови растения,
- плодове – всички: от ябълки до дини и от малини до ананас,
- зърнени храни,
- зеленчуци.

Тези храни трябва да бъдат консумирани умерено:

- обезмаслени млечни продукти – това включва обезмаслено прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал;
- яйчни белтъци;
- обезмаслени или с много ниско съдържание на мазнини продукти.

Следните храни трябва да се избягват на всяка цена:

- месо от всякакъв вид – червено и бяло, дори птиче (ако не можем да се откажете изцяло от месото, поне го ограничете възможно най-много) и риба.
- масла и производните им продукти като маргарин и дресинги за салата;
- авокадо;
- маслини;
- ядки и семена;
- обикновени млечни продукти;
- захар и производни на захарта продукти – мед, царевичен сироп и фруктозни сиропи;
- алкохол;
- всички приготвени извън дома

Ако съумеете да спазвате този режим, ще приемате по-малко от 10% от дневните си калории от мазнини без да се налага да броите грамовете мазнини или калориите. Препоръчва се честото ядене на малки порции, понеже този хранителен режим кара човек да огладнява по-често от обичайно. По този начин ще се засищате по-бързо и ще ядете по-голямо количество храна без да се притеснявате от количеството калории.

Към хранителния режим д-р Орниш препоръчва и 30 минути умерено интензивен спорт всеки ден или 1 час три пъти седмично. Освен това той съветва отслабващите да използват алтернативни техники за контрол върху стреса като медитация, масажи, психотерапия или йога.

Как работи диетата

Д-р Орниш е привърженик на схващането, че човешкият метаболизъм не се е променил от каменната епоха до днес, а тогава човек не е знаел кога и дали ще има следващо хранене, тъй като хранителните ресурси са били оскъдни. Ето защо с цел оцеляване, човешкият организъм привикнал да спестява всичката излишна енергия под формата на мазнини, които по-късно да използва. В нашето съвремие обаче повечето хора имат постоянен достъп до храна. Но тялото още не се е адаптирало към този нов начин на хранене.

Тъй като метаболизмът на съвременния човек се забавя, когато консумира по-малко калории от обичайното, отслабващият често достига застой в своето тегло скоро, след като започне нова, нискокалорична диета. За повечето хора излишните килограми изглежда, че се стопяват за първата седмица или две от новия режим, но след това стрелката на кантара замръзва. Теглото си остава същото, често в продължение на седмица, а понякога и по-дълго.

Според д-р Орниш богатите на фибри храни забавят всмукването на хранителните вещества в храносмилателната система и затова човек се чувства по-дълго време сит с малки порции храна в сравнение с останалите диети. Освен това комплексните въглехидрати не предизвикват покачване на кръвната захар. 

Друг ключов момент в режима е физическата активност. Орниш препоръчва дългите и умерено интензивни редовни! физически занимания, които ускоряват метаболизма.

В допълнение към рестриктивната диета и редовната физическа активност се препоръчва и средство за разтоварване от всекидневния стреса, каквато е например медитацията.

Какво смятат експертите

Повече експерти дават положителна оценка на режима на д-р Орниш. И действително неговите документирани проучвания, показващи обратното развитие на атеросклеротичните плаки, са впечатляващи. Тя може да забави и дори обърне развитието на коронарната болест, да намали риска от рак, да помогне в контрола на диабет и високо кръвно, смятат привържениците на режима.

От друга страна обаче диетата изисква придобиването и спазването на напълно нови хранителни навици, които се приемат от не малко хора като твърде драстични промени. Хранителният режим на д-р Орниш е изключително стриктен и не позволява консумацията на много и различни храни. Малкото количество мазнини прави храната отчасти безвкусна и неатрактивна за някои от отслабващите. Освен това диетата не прави разлика между т.нар. „добри” (поли- и мононенаситени) и „лоши” (транс и наситени) мазнини.

Място за размисъл

Вегетарианците или тези готови да бъдат такива за дълъг период от време може би ще са най-ревностните последователи на този хранителен режим. Препоръките за по-малки порции и по-често хранене изискват от повечето отслабващи да променят изцяло своя дневен план, което се оказва непосилно за мнозина. От друга страна обаче диетата на д-р Орниш несъмнено ще ви помогне да отслабнете и ще да ви донесе и други ползи за здравето като цяло.