Дали дигиталните образи ще направят актьорите излишни?


Когато гледате съвременен блокбастър като „The Avengers”, трудно е да се отървете от усещането , че това, което виждате, са почти изцяло генерирани от компютър образи - от ефектите до фантастичните същества. Но ако има едно нещо, на което можете да разчитате и да бъдете 100% сигурни, че е истинско, то това са актьорите. Можем да имаме виртуални поп звезди като Hatsune Miku, но никога не е имало световно известна виртуална филмова звезда.

Но дори и тази връзка с физическата реалност вече не е абсолютно сигурна. Може би вече сте виждали примери за обратното: Питър Кушинг (или неговият компютърно генериран образ) се появява в „Rogue One: Историята на Star Wars” повече от 20 години след смъртта му, или Тупак Шакур, който свири след смъртта си в „Coachella” през 2012 г. Във всичко това се съдържа ужасяващия потенциал на дълбоките „фейкове” - манипулирани кадри, които биха могли да играят опасна роля във феномена на фалшивите новини. Забележителният фалшив видеоклип на Обама, създаден от Джордан Пийъл е ключов пример за това. Може ли технологията скоро да направи професионалните актьори излишни?

Подобно на повечето от примерите по-горе, виртуалният Тупак е дигитален човек и е произведен от „Digital Domain”. Тази технология става все по-напреднала. Дарън Хендлър, директорът на компанията за цифрови човешки образи, обяснява, че дигиталният образ всъщност е „цифрова протеза“ - един вид костюм, който истински човек трябва да носи.

„Най-важното нещо в създаването на какъвто и да е вид дигитален човек е това изпълнение. Някой /истински човек/ трябва да стои зад него.” - обяснява той. „Като цяло [някой] играе ролята на починалия човек. Някой, който наистина ще изучи движенията, лицевите тикове, движенията на тялото им. "

„Най-важното нещо в създаването на дигитален човек е това представяне и така е създаден дигиталния Тупак Шакур в „Coachella” през 2012 година.”, допълва Хендлър.

Цифровите и цифрово изменените хора са често срещано явление в съвременното кино. Неотдавнашни примери включват „състарени” актьори като Самюел Джаксън в „Капитан Марвел”, и образът на Шон Йънг в „Blade Runner 2049”. И почти можете да сте сигурни в използването на дигитални хора във всяка съвременна видеоигра с водеща история: заснетите актьори дават само символиката на реалистични движения и изражения на лицето.

Хендлер подчертава, че уменията на изпълнителя ще направят или разрушат всеки дигитален човек, който е малко известен, без истинския човек да го носи като втора кожа. Виртуалните хора, от друга страна, биха могли да действат автономно, тъй като речта и изразите им се ръководят от изкуствен интелект. Развитието и използването им често са ограничени до изследователски проекти и следователно те не са известни на обществеността, но може би това ще се промени скоро.