Да почистим клавиатурата и екрана срещу коронавирус


Погледнете клавиатурата си. Вероятно гледката не е най-приятната, която някога сте виждали.

Някои ще забележат трохи между клавишите. Други пък мазно петно бог знае от какво. Може би Най-вероятно ще видите тънък, но упорит слой прах при по-внимателна проверка. Дори не хвърляйте поглед към екрана - той сигурно напомня на местопрестъпление с толкова много пръстови отпечатъци.

Но сега, когато COVID-19 влезе в живота ни, повечето от нас обръщат много внимание на повърхностите, които докосваме.

Въпреки че здравните експерти не са много сигурни за това дали можем да се заразим с коронавирус чрез повърхности, Световната здравна организация съветва хората да поддържат изключителна чистота. Особено, след като някои експерти са категорични, че вирусът може да може да оцелее на определени повърхности за няколко часа или дори до няколко дни.

Така че, ако смятате, че клавиатурата и екранът ви изглеждат малко зацапани, ето какво трябва да направите.

След като оцените щетите, запретнете ръкави за изпитан метод: разклатете, изчеткайте и издухайте. Преди да започнете, уверете се, че компютърът ви е изключен напълно!

Първо внимателно обърнете клавиатурата надолу и я потупайте нежно няколко пъти или внимателно я разклатете, за да видите какви забравени "съкровища" са скрити там. Следи от геврека, с който закуските преди 2 седмици? Проверете. Кичур коса? Проверете. Ако това е достатъчно, за да ви притесни, отидете по-дълбоко.

Вземете мека четка, стара чиста четка за зъби или пухкава четка за грим и я пъхнете между празнините на клавиатурата си, за да премахнете останалите трохи. Можете също така да смените четката с някои специални почистващи електрониката субстанции.

След това идва следващата стъпка: издухайте я, но не с прахосмукачка. Много хора се обръщат към изсмукващи средства, мислейки, че ще бъдат много ефективни, но това създава само статично електричество, което може да причини сериозни щети на клавиатурата. Най-сигурно ще бъде да купите спрей със сгъстен въздух. Друг съвет е да наклоните клавиатурата си настрани, когато правите това, за да предотвратите падането на отпадъците обратно в нея или да ви ударят по лицето.

С всички сухи отпадъци навън, сега е времето за течностите. Ако забележите мазен филм върху клавишите или видите някакво пожълтяване и петна, ще ви трябва влажна, универсална кърпа. Може да напръскате някои дезинфектанти върху кърпата, за да премахнете вируса от повърхността, но винаги се консултирайте с книжното ръководство на производителите, за да не съжалявате по-късно.

И чудесен полезен съвет като цяло: Преди да започнете почистването, направете снимка. Не само ще бъде чудесно да сравните преди и след, но и ще ви помогне да поставите клавишите на правилните места в случай, че някой от тях излязат от гнездата.

Що се отнася до екрана, това е още по-просто: кърпа без мъх и малко мека сапунена вода.

Използвайте суха и мека кърпа за почистване от микровлакна и след това я намокрете с някаква течност за измиване или с мек сапун и вода. Изстискайте я добре, докато не остане само влажна и без прекалено голям натиск избършете екрана си отвън навътре, за да се отървете от белезите и праха, събрани върху него. Ако го направите от центъра, рискувате да остане мръсотия встрани на екрана.

Освен това никога не използвайте гъби или кърпи с груби повърхности или хартиени кърпи, за да избършете екрана си. Хартиените материи могат да надраскат дисплея, тъй като съдържат дървесина.