Да боядисаме ли стените у дома в тъмни цветове?


Пребоядисването е най-лесния начин да освежим интериора у дома. Но, все по-често попадаме на идеи, които изискват боядисване на стените в тъмни цветове - сигурността и удосбството на бялото просто вече е демоде. Но, всички знаем онова старо правило, че тъмното стеснява пространствата. Ако сте решили да сте в крак с този тренд, ето няколко важни неща, които трябва да знаете преди да посегнете към боята.

Коридорът или антрето са идеалното място да започнете

Тези помещения са малки и лесни както за подготвовка за боядисване, така и за смяна на цвета. Опитайте и експериментирайте първо в тях и ако не ви хареса, тогава ще знаете, че тъмните стени не са за вас. Поканете приятел и наблюдавайте естествената му реакция щом прекрачи прага. Цветът на коридора ви задължително ще предизвика интерес като първото нещо, което се забелязва у дома ви.

Преценете естествената светлина, която влиза в помещенията

Ако стаята е малка и тъмна, то светлата стена трудно ще създаде усещане за пространство, категорична е интериорния дизайнер Натали Стълдъм. При тези обстоятелства тя съветва да се посегне към някакъв цвят, по възможност тъмен. Това ще създаде впечатление за дълбочина на помещението. За максимален ефект сложете в стаята различни лампи и по-светли декорации.

Как да постигнем ефектът на уют?

Модата на тъмните стаи не подмина и спалнята. Голямото предизвикателство е как да боядисате стаята си в актуалните цветове, без да я направите да изглежда като тъмна пещера. Лесно - подберете топли тонове, защото те създават впечатлението за уют и карат хората подсъзнателно да желаят да прекарат повече време в това помещение. Студените цветове дават усещане за празнота.

Ако не искате да боядисвате целите стени, но искате в дома ви да е модерно, може да сложите само цветни акценти. Например да пребоядисате само первазите или корнизите, защо пък не и двете.

"Или пък боядисвате бяло най-големите пространства от стената и ги обкантвате с тъмна боя. Това е изключително модерно в момента освен това прави помещението раздвижено и с малко усилия ще постигнете голям ефект", съветва още Стълдъм.