Черният Христос, на когото се кланя цяла Латинска Америка


Всяка година през октомври между 80 и 100 хиляди поклонници от Латинска Америка пристигат в малкия панамски град Портобело.

Причината - тук е домът на Кристо Негро - първата известна фигура, на която Исус Христос е изобразен като чернокож.

Как Черният Христос е попаднал в този малък град е мистерия. Легендата разказва, че статуята с човешки размери била изхвърлена на брега на Портобело и открита от местен рибар. Предполага се, че тя е направена в Испания някъде около 17-век. Била натоварена на колумбийски кораб, за да бъде поставена някъде из държавите от т.нар. Нов свят. Корабът попаднал в силна буря, която го изтласкала до бреговете на панамското село. Дни наред екипажа не можел да потегли от там - пет пъти опъвали платната и пет пъти били спирани от силния вятър. Тогава те обвинили за всичките си беди Черния Христос и го изхвърлили зад борда.

Жителите на Портобело и до днес смятат, че решението необикновената скулптура да остане при тях идва свише, затова я смятат за божествена.
 
Статуята е изработена от розово дърво и изобразява Исус, носещ кръста, на който да бъде разпънат. Лицето му е изкривено от болка, a на главата му е поставен венецът от тръни, който знаем, че е носил Божия син по пътя към Голгота. По лицето на статуята се стича алена кръв...
 
Всяка година на 21 октомври хиляди вярващи тръгват на поход от Панама сити и вървят пеш 83-те километра до Портобело.

Много от тях изминават последните километри от пътя, пълзейки на колене, за да се поклонят на Черния Христос.

Поклонниците са облечени в пурпурни роби, които разкъсват в полунощ на стълбището на църквата Иглесиа Сан Фелипе. Това се прави като символ на покаяние и вярност към божиите заповеди. В поклонението участват и много крадци и наркодилъри, заради което се смята, че Черният Христос е патрон на затворниците.

Toчно в 6 вечерта започва голямата молитва, а 2 часа по-късно тя се изнася от църквата от 80 силни мъже, които минават с нея през целия град.

Болни, бедстващи и хора в нужда се молят пред статуята за чудо. Но, местните хора казват, че ако някой даде обещание пред Черния Христос и не го спази, го чака тежко наказание. Точно в полунощ Черният Христос трябва да бъде прибран обратно в църквата.

 
В началото на Втората световна война в Портобело пристигнала група от 500 американци. Когато видели статуята те изпаднали в екстаз и започнали да крещят “Viva El Cristo Negro!” Жителите на града го наричат просто Светеца.
 
Черният Христос е преобличан два пъти в годината - веднъж на октомврийския фестивал в негова чест, а след това и за Страстната седмица. Робите са анонимно дарение от вярващи, като сред тях се избират най-ярките и пищно украсени. Всички дрехи, които някога са слагани върху статуята, днес се пазят в специален музей.