Черна боровинка – вълшебен антиоксидант


Черната боровинка (Vaccinium myrtillus) е сред най–витаминозните представители на горските плодове, чийто антиоксидантни свойства са истинско вълшебство за кожата. Дребна, но сочна и сладка, тя може да бъде открита предимно в природата. Без значение дали е под формата на чай, екстракт или козметична съставка, не я подминавайте!

Черната боровинка е храст, който обикновено расте до 15 см. височина и ражда само по едно – две плодчета на клонка. Рядко се култивира, но заради широкото си разпространение в Северна Америка, Западна Азия и Европа от векове се използва за здравословни, кулинарни и козметиччни цели.

Черната боровинка съдържа витамини А, Е, С, К, калций, желязо, мед, фосфор, калий, манган, флаваноиди и танини.По този начин освен че укрепва цялостната имунна система на организма, регулира храносмилането, кръвната захар и кръвното налягане, облекчава менструалните болки, предпазва от образуване на кисти, лекува възпаления и намалява кръвоизливите.

С изобилието от вещества в състава й, включително определен тип флаваноиди, черната боровинка защитава очите и лекува някои от най-тежките зрителни проблеми като катаракта, глаукома и нощна слепота. Не случайно през Втората световна война британските пилоти ядяли сладко от черна боровинка, за да изострят нощното си виждане.

Още от древността черната боровинка се използва като тоник срещу инфекции и кожни заболявания, а днес екстрактът от плодовете и листата й е изключително ценна съставка в козметиката, тъй като подобрява излъчването, усещането и цялостната красота на кожата.

Заради приноса си за зрението черната боровинка често присъства в продуктите за околоочна грижа, но заради антибактериалното, антисептично, хидратиращо и подхранващо действие намира приложение във всякакъв тип продукти, включително лосиони и кремове, мокри кърпички и грим. Да не забравяме, че танините имат много силни противовъзпалителни свойства, което облекчава сериозни кожни проблеми и раздразнения.

Какви са другите ползи от черната боровинка в козметиката?

  • Предпазва клетките от преждевеременно стареене и намалява бръчките
  • Унищожава свободните радикали и защитава клетките от увреждане
  • Укрепва капилярите и съдейства за образуването на здрава съединителна тъкан
  • Подпомага излющването на мъртвите клетки
  • Ефективно бори акнето и пъпките
  • Съдейства за разграждането на мастните депа при целулит
  • Лекува венозна недостатъчност, допринасяща за много кожни несъвършенства

Черната боровинка е една от най-ароматните и вкусни природни съставки. Лесно можете да я включите в ежедневното си меню, защото чаят от листата й се смята за чудесен заместител на кафето, а сладкото от плодовете й подхожда на всякаква закуска.