Бърза и лесна крем супа от тиква


 

Тиквата съдържа много витамин С, калий, фосфор, калций, магнезий, желязо, каротин, аминокиселини. Тя е полезна при бъбречни и сърдечно съдови заболявания. Освен печена и като част от десерт, тиквата е подходяща и за приготвянето на вкусна крем супа. Ето една лесна и бърза рецепта.

Необходими продукти:

300-350 грама тиква
5-6 средни моркова
1 среден картоф
половин глава целина
1 голяма глава кромид лук
сол на вкус
листа целина
1 супена лъжица къри
прясно смлени бял и черен пипер
зехтин
лимонов сок 

Начин на приготвяне:

Почистете тиквата, лука, картофа и морковите и ги нарежете на средно големи парчета. На по-дребно нарежете главата целина и я прибавете към тях. Сложете ги да се сварят, малко преди да бъдат готови, прибавете зехтин, кърито и нарязаните листа целина. Свалете от котлона и овкусете със сол, пиперите и лимоновия сок. Пасирайте и супата е готова.

Може да добавите и крутони или тиквени семки.