Бременната Меган се сдоби със "защитна" маорска мантия


Съпругата на британския принц Хари - Меган, се сдоби с традиционна маорска мантия, наречена короваи. Тя я получи по време на посещението си в град Роторуа в Нова Зеландия в последния ден от визитата на принц Хари и съпругата му в тази страна, предаде ДПА.

Мантията е направена от лен и фазанови пера. Тя беше подарена на бременната знатна персона на пищна и пъстра маорска церемония. Подаръкът подчертава позицията на Меган като влиятелна жена. Жените винаги са имали водеща роля в историята на маорите, разказва Норма Стърли, създателката на мантията, предаде БТА.

Кралица Елизабет Втора получи подобна мантия, когато посети Роторуа при обиколката си след коронацията си през 1954 г. Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн се превърна в звезда, когато като бременна също облече подобна мантия по време на визита в Бъкингамския дворец миналата година.

Мантията ще защитава Меган по време на нейната бременност. Загръщането й в нея ще й даде сила, топлина и любов, казва Стърли, създателката на мантията за съпругата на принц Хари.

В дизайна на мантията бяха втъкани сини, златни, бели и червени копринени нишки, вдъхновени от герба на херцога и херцогинята на Съсекс.

По-късно днес във финалния ден на 16-дневната им обиколка в Австралия, Нова Зеландия, Фиджи и Тонга Меган и Хари посетиха природен парк и се "срещнаха" с две малки киви, родени само преди три дни. Знатната двойка кръсти мъничетата с имената Коха, което означава от маорски "подарък" и Тихей, което идва от маорски израз, означаващ "да вдъхнеш живот". Меган и Хари се запознаха и с програма за отглеждане на киви, предаде Ройтерс.

Според анализатори тихоокеанското турне на Меган е затвърдило статута й на звезда, отбелязва Франс прес.

Меган и Хари участваха в 76 прояви по време на тази обиколка в бившите британски колонии. Понякога Меган носеше по четири различни тоалета на ден. Тя участваше в някои странни спортни прояви, като хвърляне на ботуш, галеше дечица, ръкуваше се с непознати хора, дори направи сама бананов кейк за чаено парти в Австралия.