Безценни съвети как да съхраняваме правилно сладолед


Лятото в почти всеки дом има сладолед. Правилното му съхранение е от ключово значение за вкусовите качествата на леденото изкушение. Никоя домакиня не иска да поднесе разтопен сладолед или сладолед, който е станал на дребни кристалчета. Перфектният замразен десерт има кремообразна консистенция, без парченца лед и е най-добре да се консумира около 10 минути след изваждането му от фризера.

Ето четири съвета как правилно да съхраняваме нашия сладолед:

Дръжте кутията плътно затворена.

Ако във веднъж отворения сладолед остане процеп, през който влиза въздух, вероятно се досещате, че той ще се кристализира. А, никой не обича такъв сладолед. Ако не изядете цялото количество, най-добре преди да го върнете във фризера, го покрийте с парче стреч фолио, а след това добре  затворете капака. Така горния слой на сладоледа няма да хване "коричка".

Дръжте сладоледа далеч от другите храни

Леденият десерт за съжаление много лесно "улавя" ароматите от другите продукти, които държите в камерата. Това променя целия му вкус, а вие рискувате да поднесете сладолед с аромат на пържоли, брюкселско зеле или риба. За да се лишите от тази екстра, винаги дръжте както във фризера, така и в хладилника си кутийка обикновена сода. Тя действа като сюнгер и улавя миризмите от различните храни.

Контролирайте температурата във фризера

Правилната регулация на фризера ще ви гарантира добро съхранение не само на вашия сладолед, но и на всички останали храни.

По принцип сладоледа трябва да бъде държан на температура oт минимум -17 градуса по Целзий. Научете се редовно да проверявате температурата на фризера точно както гледате градусите на печката си, докато готвите. Най-подходящо е той да стои на около -23 градуса.

Поддържайте правилната температура

Веднъж щом регулирате фризера на подходящите градуси, винаги дръжте в него вашия сладолед. И никога не забравяйте, че колкото повече пъти го оставяте на стайна температура и отново замразявате, толкова по-ниско качество ще има той.

Никога не дръжте вашия сладолед на вратата на фризера, защото при отварянето му там температурата най-често се променя. Дръжте го възможно най-отзад, зад останалите продукти.

Никога не слагайте във фризера горещи храни или съдове и винаги ги охлаждайте, преди да ги сложите в камерата.