Без сълзи като режем лук


Когато се нарязва, лукът отделя вещество, което дразни очите и слъзните жлези, което кара хората да плачат. За да се избегнат сълзите при нарязването на лука, е достатъчно да се използват методите, описани от британския портал "Експрес".

Първо, авторът на материала съветва да оставите лука в хладилника за 30 минути или във фризера за 10-15 минути. Това ще намали дифузията на летливото вещество, което зеленчукът отделя. Също така, когато режете лука, отворете прозорец или използвайте вентилатор, за да издухате парите на химическите вещества.

На второ място, препоръчва се използването на остри ножове при нарязване на лук. Колкото по-малко лукът се къса при рязане, толкова по-малко ще се отдели дразнещият ензим.

Трето, преди нарязването, лукът може да се накисне във вода, след отрязване на върха му. В този случай обаче съществува риск от лишаване на зеленчука от богатия му вкус.

И накрая, специални очила могат да се използват за защита срещу изпарения от лук. Според автора на статията този метод е подходящ за хора с най-чувствителни очи.